Sinopun içme suyu sorunu bitiyor

Sinopun içme suyu sorunu bitiyor -Belediye Başkanı Ergül: -Sinopun yıllardır en önemli sorunlarının başında gelen içme suyu sıkıntısı nihayet bitiyor, artık Sinoplular musluklardan arıtılmış su içebilecek


SİNOP (A.A) - Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinopun yıllardır en önemli sorunlarının başında gelen içme suyu sıkıntısı nihayet bitiyor, artık Sinoplular musluklardan arıtılmış su içebilecek dedi.
     Ergül, beraberindeki gazetecilerle Sinop Su arıtma ve İsale Hattı Çalışmalarını gezerek, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     Sinopa, Erfelekten getirilecek olan içme suyu hattında sona yaklaşıldığını belirten Ergül, Erfelek Barajından Sinopa kadar olan 43 kilometrelik güzergahın büyük bir kısmının dev borularla döşenerek şu ana kadar 26 milyon lira harcandığını söyledi.
     İçme suyu hattının en geç 2013 mart ayı sonuna kadar tamamlanmasıyla birlikte Sinopun 50 yıllık su sorununu temelden çözmüş olacağız diyen Ergül, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini vurguladı.
     Ergül, sözlerine şöyle devam etti:
     Sinopun kalbi olan Erfelek Barajından yaklaşık 4 bin hektarlık bir alana sulama suyu temin edilecek. Derinliği 25 metre olan barajın yaklaşık 30 milyon metreküp su depolama alanı bulunmaktadır.Sinopun gelecekte tüm içme kullanma ve sanayi suyunu bu baraj temin edecek. Sinop bu zamana kadar içme suyunu farklı noktalarda bulunan yerlerden temin etmiştir. Şimdiye kadar içme suyunu ıslak ve kurak yıllara göre bazen yeterli su bulunmuyor bazen de aşırı su oluyor ve çamurlu su dediğimiz suları kullanmak zorunda kalıyorduk. Bu yüzyılda hala eğer bir kent içme sularını çeşitli yerlerden temin ediyorsa bu durum çok şık bir durum değil. Sinoplu bunu haketmiyor. Biz göreve geldiğimizde ilk işimiz içme suyu projesini hazırlayarak ihalesini yaptık. Su hattı için DSİ ile birlikte çalışıyoruz. DSİ bizim müteahhitliğimizi yapıyor. Su şebekesi için 26 milyon lira DSİye borçlandık. İş tamamlandıktan sonra DSİye belli taksitlerle ödemeler yapacağız. Burada sadece Sinopun içme suyu karşılanmayacak. Erfelek ve Gerze belediyesi ile birlikte 33 köy daha bu sudan yararlanacak. Şu anda içme suyu şebekesi bitme aşamasına geldi.15 Kasımda suyu barajdan alarak tasfiye tesislerinde arıtma sistemleriyle birlikte test çalışmalarına başlayacağız. Yaklaşık 2 ay sürecek olan bu test çalışmaları sonucunda tesislerin Sinop Belediyesine devri yapılacak. Sinop Belediyesine ait 15 kişilik bir ekiple su hattını biz çalıştırmaya başlayacağız. Bundan sonra yağmur yağdı, sular bulandı, su içilmiyor, hava kurak geçti yeterli suyumuz yok gibi mazeretler de ortadan kalkmış olacak. Ayrıca pompayla verdiğimiz su karşılığında ayda 100 bin lira enerji bedeli ödüyorduk. Bu ödenen bedel de artık tarihe karışmış olacak. 26 milyona mal olan bu proje Sinop tarihinde Sinopa yapılan en büyük yatırımlardan birisidir. Sinoplulara şimdiden hayırlı olsun.
     Tesisin Şantiye Şefi İnşaat Mühendisi Murat Manioğlu ise arıtma tesislerinin çalışma sistemi hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
     Manioğlu, Erfelek barajından gelen suyu arıtmak için kısa sürede test çalışmalarına başlayacaklarını ve günlük olarak 54 bin metreküp suyu arıtılmış olarak şehir şebekelerine vereceklerini belirtti.
     Tesislerin Sinopa 43, Erfeleke 13 kilometre mesafede olduğunu hatırlatan Manioğlu, DSİnin programına göre bu yıl sonunda su şebekesi tamamlanmış olacak ve Gerze, Erfelek ilçelerinin yanı sıra 33 köy daha arıtılmış içme suyundan faydalanacak. Şu anda projenin yüzde 91i tamamlanmış durumda. İsale hattının tamamlanmasıyla arıtılmış su en geç Mart ayı sonunda Sinopluların hizmetine sunulacak dedi.
    
     Muhabir: Kenan Türkseven
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Sinopun içme suyu sorunu bitiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER