Soğuk havalarda kalbinizi koruyun

Soğuk havalarda kalbinizi koruyun -Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Mutluer -Kış aylarında 3 kat daha fazla görülen kalp rahatsızlığından korunmak için kalp damar hastası olanlar ve özellikle yaşlılar mümkün o


ANTALYA (A.A) - Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, kış aylarında 3 kat daha fazla görülen kalp rahatsızlığından korunmak için kalp damar hastası olanların ve özellikle yaşlıların mümkün olduğunca soğuk havalarda dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.
     Mutluer, yaptığı yazılı açıklamada, havaların soğumasının birçok kış hastalığını da beraberinde getirdiğini, aniden meydana gelen kalp rahatsızlıklarında da artış görülen kış aylarında, özellikle kalp, tansiyon, şeker ve kolesterol gibi sağlık problemleri olanlar daha da dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
     Soğukla birlikte kalp damalarında meydana gelen büzüşmenin kalp krizine neden olabileceğini ifade eden Mutluer, Yaz aylarında damarlar genişler, kış aylarında ise daralır. Damarlarında tıkanma ve daralma olan hastaların soğuk havada damarları daha da daralır. Bu da kalp hastalarında krizi tetikleyebilir. Kış aylarında 3 kat daha fazla görülen kalp rahatsızlığından korunmak için kalp damar hastası olanlar ve özellikle yaşlılar mümkün olduğunca soğuk havalarda dışarı çıkmamalıdır ifadelerini kullandı.
     Mutluer, kalp krizi belirtilerinin kişinin göğüs kısmında sıkışma hissi, göğüs üstünde basınç duygusu, göğüste birkaç dakika süre ile ağrı, omuzlarda, boyun bölgesinde, çene veya kollara doğru genişleyen ağrılar, baş dönmesi, aniden terleme, mide bulantısı, nefes güçlüğü, yorgunluk ve ağırlık hissi, mide şikayetleri gibi bulgular olduğunu kaydetti.
    
     -Kalp krizinde ilk müdahale-
    
     Kalp krizi sırasında ilk müdahalenin hastayı rahat edebileceği bir pozisyonda tutulması, bilinci yerindeyse ve alerjisi bulunmuyorsa hastaya aspirin verilmesi gerektiğini bildiren Mutluer, hastanın daha önceden geçirdiği kalp rahatsızlıkları sonucu kullandığı ilaçları var ise ve kullanması gerekiyorsa bu ilaçların alması gerektiğini ifade etti.
     Mutluer, hastanın solunumu ve nabzının kontrol edilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
     Eğer solunum ve nabızda problem var ise ve ilk yardım eğitiminiz mevcutsa akciğer-kalp canlandırma ilk yardım yöntemi uygulayın. Ama bilinçsizce yapılan ilk yardımlar hayat kurtarmak yerine daha ciddi sorunlara neden olabilir. Kalp krizinde doğru ve bilinçli ilk yardım yapılması önemli ve hayatidir. Vakit kaybetmeden ambulans çağırın.
     Mutluer, kış aylarında soğuk havada kalbi korumak için kalp check-up yaptırılması, gezmek için kapalı alanların tercih edilmesi, sokağa çıkarken kalın giyinilmesi, C vitamini bakımından zengin gıdaların tüketilmesi, sigara içilmemesi, tansiyon, şeker ve kolesterolünü ise dengede tutulması gerektiğini anlattı.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Soğuk havalarda kalbinizi koruyun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER