Sokaktan bir kemancı çıktı

Sokaktan bir kemancı çıktı -Diyarbakırda sokakta mendil, oyuncak, su satarak ailesinin geçimine katkıda bulunan 17 yaşındaki Servet Kavgalı, 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezinde tanıştığı keman sayesinde kaderi değişti -İki yıl


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir - Diyarbakırda sokakta mendil, oyuncak, su satarak ailesinin geçimine katkıda bulunan 17 yaşındaki Servet Kavgalı, 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezinde tanıştığı keman sayesinde hayatı değişti.
     Küçük yaşlardan itibaren sokakta su, mendil, oyuncak satarak, ayakkabı boyayarak yoksul olan ailesinin geçimine katkıda bulunan Servet Kavgalı, yaklaşık 2 yıl önce arkadaşlarından faaliyetlerini duyduğu, sokakta çalışan çocukların rehabilite edilmesi amacıyla çalışma yürüten 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkeziyle yolu kesişti.
     Verilen rehabilitasyon ve eğitimlerle yüzlerce çocuğun yaşamında fark yaratan merkeze, bir beceri kursuna kayıt yaptırmak için giden, ancak daha önce eline hiç alma şansı bulamadığı kemanla tanışan Servet, merkezde verilen eğitim sayesinde ve zamanla kemanın çıkardığı tınıların da etkisiyle hayatına yeni bir yön vermeye karar verdi. Bir yandan sokakta veya başka yerlerde bulduğu işlerde çalışan, bir yandan da gece gündüz demeden keman çalmaya çalışan Kavgalının bu çabası, daha önce kötü olan okuldaki derslerine de başarı olarak yansıdı.
     Kavgalı, azmi sayesinde bu yıl Alpaslan Lisesinden teşekkür ile mezun olurken, İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümüne ikincilikle girmeyi başararak, kendi deyimiyle dünyaca ünlü kemancı olma hayalinin de kapısını aralamış oldu.
     Geçen yıl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahinin merkezi ziyaretinde kemanıyla mini bir dinleti sunan ve Bakan Şahinin de takdirini kazanan Kavgalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze arkadaşıyla altın işlemecilik kursuna kayıt yaptırmak için geldiklerini söyledi.
    
     -Artık hayatta bir amacım vardı -
    
     Daha sonra merkezdeki müzik hocalarının bağlama kursuna gelmesini önerdiklerini anlatan Kavgalı, Fakat benim o güne kadar müzikle hiç alakam yoktu. Ben sazı öğrenemedim. Daha sonra hocam kemanı elime verdi ve yay çekmemi istedi. Bende yayı çekince bir anda yapabileceğim kanısına vardım. Hocama bu işi başaracağımı söyledi. Böylece kemana başlamış oldum dedi.
     Kavgalı, keman çaldıkça, notaları öğrendikçe, adeta büyülü bir dünyanın içinde kendini bulduğunu, bir anda bütün hayatının değişmeye başladığını, kendine karşı daha çok güvenmeye başladığını ve daha önce başarısız olduğu derslerine daha çok sarılmaya başladığını belirterek, Artık hayatta bir amacım vardı. Bunu fark ettim diye konuştu.
     İyi bir müzisyen olabilme hedefiyle, günlerce aylarca günde 7-8 saat keman çalıştığını anlatan Kavgalı, kemanla serüvenini şöyle dile getirdi:
     İşten arta kalan zamanda keman çalışıyordum. Günde 7-8 saat çalışarak konservatuvarı kazandım. Kemanı çok sevdiğim için çok çalışıyordum. İşten sonra, okuldan sonra, sürekli keman çalışıyordum. Okul olduğu dönemde, sabah namazımı kıldıktan sonra okul zamanına kadar yine keman çalıyordum. İnsan bir şeyi çok severse onu başarabiliyor. Ben kemana aşık oldum. 2 yıl önceye kadar kemanı elime dahi almamıştım. 8 kardeşiz. Babam mevsimlik işlerde çalışıyor. Ben ve ağabeyim de eve katkıda bulunuyoruz. Küçüklüğümden beri oyuncak, su, simit sattım. Bir çok iş yaptım. Eğitimimi tamamlamak, kimseye muhtaç olmamak, el açmamak için hep çalıştım. Bu sayede iyi bir başarıya ulaştım. Önemli olan zoru başarmaktır. Malatyadaki İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümüne ikincilikle girmeyi başardım. Dünyaca tanınan bir kemancı olmak istiyorum. Keman virtüözü Farid Farjad gibi bir seviyeye gelmeyi hedefliyorum. Hatta ondan bile daha iyi çalmak istiyorum.
    
     -Merkez ona yeni bir ufuk açtı-
    
     Merkezin hayatını değiştirdiğini, bir çok etkinlik arasında müziğin ilgisini çektiğini anlatan Kavgalı, kendisine verilen destek için yetkililere teşekkür etti. Kavgalı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahinin Diyarbakıra gelişinde merkezi ziyaret ederek müziğini dinlediğini hatırlatarak, Burada kendilerine müzik dinletisi sunduk. Bizi beğendi. Eğer konservatuvarı kazanırsam eğitimim için bana burs sözü vermişti dedi.
     Müzik öğretmeni Songül Çakmak da öğrencisinin 2 yıl gibi kısa bir sürede çok mesafe katettiğini belirterek, Bu merkez ona yeni bir ufuk açtı. Ona değerli olduğunu hissettirmek en büyük kazancımız oldu. Serveti üniversitede ders veren bir hoca olarak görüyorum. Onun gelecekte çok büyük bir orkestrada çalacağını düşünüyorum. Servetin gelecekte orkestralarda baş kemancı olarak yer alacağını düşünüyorum şeklinde konuştu.
     Merkez Müdürü Bahar Oğuz da sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonlarına yönelik sürdürdükleri çalışmalar kapsamında sanatsal, sportif ve el becerilerine yönelik kurslar düzenlediklerini ifade ederek, merkezin kuruluşundan bu yana 50 çocuğun üniversiteye yerleşmesini sağladıklarını söyledi.
     Servetin çok azimli bir çocuk olduğuna dikkat çeken Oğuz, Fırsattan yoksun olan çocuklara fırsat çeşitliği sağlamaya, çocukları topluma sağlıklı bireyler olarak kazandırmaya çalışıyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Sokaktan bir kemancı çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER