Somalili öğrencilerin karne sevinci

Somalili öğrencilerin karne sevinci -Ülkelerinde yaşanan kıtlık dolayısıyla eğitim görmek için kilometrelerce uzaklıktaki Trabzona gelen Somalili öğrenciler karnelerini aldı


TRABZON (A.A) - Ülkelerinde yaşanan kıtlık dolayısıyla eğitim görmek için kilometrelerce uzaklıktaki Trabzona gelen Somalili öğrenciler karne sevinci yaşadı.
     Kimse Yok Mu Derneği tarafından Türkiyeye getirildikten sonra Trabzondaki özel bir okulda eğitim gören Somalili 10 kız öğrenci, 2011-2012 eğitim-öğretim yılını başarıyla tamamlayarak, karnelerini ve teşekkür belgelerini öğretmenlerinden aldılar.
     Okul Müdürü Zafer Gömleksiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somalili öğrencilerin yaklaşık 8 aydır okullarında eğitim gördüğünü söyledi.
     Somalide yaşanan kıtlık sonrası Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla yaklaşık 500 öğrencinin Türkiyeye getirildiğini ifade eden Gömleksiz, Bu öğrencilerin 10 tanesi de Trabzona gelip okulumuzda eğitim görmeye başladı dedi.
     İlk olarak dil sorununu aşmak için bu öğrencilere, ilk 4 ayda haftada 32 ile 35 saat Türkçe dersi verdiklerini ifade eden Gömleksiz, 4 ayda hızlı şekilde Türkçeyi öğrendiler. Ardından ikinci aşamaya geçtik ve 9. sınıf öğrencilerin müfredatlarında ne varsa, aynı müfredatı Somalili öğrencilere de uygulamaya başladık. Öğrencilerin derslere ilgisi oldukça iyiydi. Şunu açıkça belirtmek isterim ki konuk öğrencilerimiz, derslerinde beklediğimizin üstünde performans gösterdi. Bugün onların karne heyecanlarına ortak olduk diye konuştu.
     Gömleksiz, 4 Temmuza kadar Somalili öğrencilere yaz programı uygulanacağını kaydederek, 4 Temmuzda da 40 günlüğüne ülkelerine izne gidecekler. Ardından Trabzona dönerek liseyi bitirene kadar eğitimlerine burada devam edecekler dedi.
     Konuk öğrencilerin Trabzona gelişlerinin ilk günlerinde yemek ve iklim şartlarına alışmada sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Gömleksiz, bugün bu sıkıntıların aşıldığını söyledi.
     Somalili öğrenciler de Türkiyeye gelerek eğitimlerine devam ettikleri için çok mutlu olduklarını belirttiler.
     Somalide yapılan sınavı kazanarak Türkiyeye geldiklerini ifade eden öğrenciler, Buradaki sıcak ilgi ve öğretmenlerin çabası, uyum sorununun kısa sürede aşılmasını sağladı. Hiç bilmediğimiz bir dili, 4 ay gibi kısa sürede öğrendik. Bugün artık derslerimizi Türkçe olarak görüyoruz diye konuştu.
     Öğrenciler, karne heyecanını ülkelerinden uzak bir yerde almalarından dolayı az da olsa hüzünlü olduklarını, fakat karnelerinin iyi olmasının kendilerini mutlu ettiğini vurguladılar.
    
     Muhabir : İbrahim Şahin / Asena Akçay
     Yayıncı : Murat Kaban
<< Önceki Haber Somalili öğrencilerin karne sevinci Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER