Son demirci teknolojiye direniyor

Son demirci teknolojiye direniyor -Mersinin Mut ilçesinin son demir ustası olarak bilinen 62 yaşındaki İbrahim Mutlu, yaptığı çalışmalarla teknolojiye direniyor


MERSİN (A.A) - Mersinin Mut ilçesinin son demir ustası olarak bilinen 62 yaşındaki İbrahim Mutlu, yaptığı çalışmalarla teknolojiye direniyor.
     20 yaşında demirciliğe başladığını ifade eden Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tam 42 yıldır elinde çekiç, demir döverek ekmek parasını çıkarttığını söyledi.
     Demir döven ustaların teknolojinin gelişmesi, sanayileşme ve köylünün köyden kentte göç etmesiyle birlikte yok olmaya başladığını belirten Mutlu, şöyle devam etti:
     Eskiden çok sayıda demir dövme ustasının olduğu ilçede bugün ise tek demir dövme ustası kaldı. Teknolojinin gelişmesi, köyden kente göç ve mesleğin sanayileşmesi, demircilik mesleğinin yok olmasına neden oluyor. 42 yıldan beri Kale Mahallesi İç Çarşıda, mesleğimi ayakta tutmaya çalışıyorum. 1970 yılında bu işe başladım. O dönemde Mutta çok sayıda demir döven usta vardı. Ocakta demirleri kızdırıp, çekiçle demirleri istediğimiz şekle sokuyorduk. Çekiç, kazma, balta, kürek ve çapa gibi tarım aletleri yapıyorduk. Ama artık demircilik teknolojiye yenik düştü.
     Demir ustalarının eskisi kadar tercih edilmediğini belirten Mutlu, Şu anda genelde kırsal kesimdeki köylülere hizmet veriyoruz ve çoğu zaman tamir işleri yapıyoruz. Ben emekliyim. Bu işleri zaten şu anda geçim sağlamaya yönelik olarak değil de, mesleği ayakta tutma ve zamanımızı değerlendirme amacıyla yapıyoruz. Yeni neslin de bu mesleğe ilgisi yok. Dolayısıyla meslek unutuluyor artık diye konuştu.
    
     Muhabir: Ahmet Güler / Mustafa Çiftçi
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Son demirci teknolojiye direniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER