Sosyal alandaki yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

Sosyal alandaki yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi


KÜTAHYA (A.A) - AK Parti Kütahya İl Başkanı Kamil Saraçoğlu, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemelerde sosyal anlamda birçok konuda iyileştirme sağlandığını bildirdi.
     Saraçoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kamuoyunda Torba Kanun diye bilinen ve bazı yasalarda değişiklikler getiren düzenlemelerin, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.
     Bununla birçok alanda kolaylık sağlayan ve pek çok sorunun çözümü olacak düzenlemeler yapıldığını bildiren Saraçoğlu, Torba Kanun kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hazırladığı 25 maddelik tasarısının TBMMde grubu bulunan tüm partilerin destekleriyle Genel Kurulda kabul edilerek yasalaştığını duyurdu.
     Saraçoğlu, şunları kaydetti:
     Şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkı birden ikiye çıkarılarak, bu hakka sahip kişilerin içine şehidimizin eşi, çocuğu ve kardeşinin yanı sıra şehidin anne ve babası da eklenmiştir.
     Şehitlerimizin anne ve babasına ödenen maaşa bir alt taban esas alınmıştır. Böylelikle şehit erbaş ve erlerin anne veya babalarının maaşlarında 265 liraya kadar artış sağlamıştır.
     Terör olayları nedeniyle terör olaylarını önlemek amacıyla oluşan her türlü olaylar ile ne şekilde olursa olsun terör olaylarını takip ve etkisiz hale getirilmesinde meydana gelen olaylarda sakatlanan ve hayatını kaybeden kamu görevlileri, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alınarak mağduriyetleri giderilmiştir.
     Terör nedeniyle şehit veya gazi olmuş erbaş ve erlerin kendilerine veya yakınlarına aylık bağlanırken eğitim durumuna bakılmaksızın maaşlarında iyileştirme yapılmıştır.
     Şehit yakınlarına ve terör gazilerine barınma konusunda destek sağlamıştır.
     Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyasında olduğu gibi terörden dolayı şehit olanların yakınları ve terör gazilerine yapılacak gayrimenkul hibelerine muafiyetler getirilmiştir.
     Toplu Konut Kanunu kapsamına harp malullerinim tamamı dahil edilmiştir.
     Şehit yakınları ve gazilerinin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları ile ilgili aksaklıkları giderecek düzenlemeler yapılmıştır.
     Terör eylemlerinin ortaya çıkarılması etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinde etkin rolünden ötürü hayatını kaybettiği veya sakat kaldığı belirlenen sivil vatandaşlarımızın, devletin koruyucu ve kapsayıcı çatısı altında yer aldığının gösterilmesi adına bu kanun kapsamına alınmıştır.
     Polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp geçici kaydı yapılan yaşları 18 altındaki öğrencilerin teröre hedef olması nedeniyle yaşamını yitirmesi veya malul olmaları durumunda aylığa hak kazanabilmeleri ve diğer haklardan iştirakçiler gibi yararlanabilmeleri sağlanmıştır.
     Başkasının yardım ve desteği olamadan yaşayamayacak derecede ağır malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteği köy korucularıyla sivil vatandaşlara verilmesi sağlanmış olup, bu destek askeri ücret net tutarının iki katına çıkarılmıştır.
     Şehit yakınları ve gazilere ödenen maaşlarda emsal maaş uygulaması ile ilgili eksiklik, eşitsizlik ve aksaklıklar giderilmiştir.
     Terör eylemleri nedeniyle veya terörle mücadele esnasında malul olan sivillerin kendilerine, hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına aylık bağlanması sağlanmıştır.
     Terörle mücadele görevlerini ifa ederken yaralanan kamu çalışanı ve sivillerin malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetlerinden katılım payı almaksızın yaralanmaları sağlanmıştır.
     Ağır malul durumundaki gazilerimizin tedavilerinde ihtiyaç duydukları ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin bedellerinin katılım ücreti ve fark alınmadan SGK tarafından karşılanması sağlanmıştır.
     Gazilerimizin sağlık durumlarında oluşabilen değişiklikler nedeni ile maliyet derecelerinin yeniden tetkik edilmesini talep etme hakkı verilmiştir.
     Özel harekat ve operasyon tazminatının tedavi döneminde ödenme süresi 12 aydan 24 aya çıkarılmıştır.
     Terör nedeniyle yaralanıp iyileşen erbaş ve erlere de iş imkanı sağlanmıştır.
     Sosyal yardımlar, sosyal güvencesi olup olamadığına bakılmaksızın kişi başına geliri askeri ücretin net tutarının 1/3ünden daha az olan ailelere afetzedelere, şehit yakınları ve gazilere sosyal yardım yapabilme imkanı getirmiştir. Ayrıca sosyal yardımların haciz edilmesi önlenerek bu konuda oluşabilecek mağduriyetler giderilmiştir.
     Özürlü evde bakım ücreti ödemelerinde aile gelirinin belirlenen kriteri aşanlara çıkarılan borç ve faizi ile ilgili olarak kolaylaştırma ve ödeme miktarında kademeli af getirilmiştir.
     2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı kanun ile 7 yıl içinde şehit alt yapılarının, toplu taşıma araçlarının, kamu binalarının ve kamuya açık iş yerlerinin özürlülerimiz için erişilebilir hale getirilmesi mecburiyeti konulmuştur. Ancak bir standart ve kontrol mekanizması ve yaptırım öngörülmemişti. Yeni düzenleme ile bu yükümlülüğün yerine getirilmesi için kişi ve kurumlara özürlü konfederasyonlarının temsilcilerininde üyesi olacağı bir komisyon tarafından ek süre verilmesi ile birlikte para cezası verilebilmesi öngörülmüştür. Ayrıca verilecek bu cezalarında erişilebilirlikle ilgili projelerin finansmanında kullanılması imkanı getirilmiştir.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Sosyal alandaki yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER