SÜde Mevlana ve Şems konuşuldu

SÜde Mevlana ve Şems konuşuldu


KONYA (A.A) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından Mevlana ve Şemse Göre İradet Kavramı konulu konferans gerçekleştirildi.
     Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, SÜ Edebiyat Fakültesi Kazım Karabekir Anfisinde gerçekleştirilen konferanstaki konuşmasında, Mevlana ve Şemsin birbirlerini tamamlayan bir bütünün parçaları olduğunu söyledi.
     Mevlananın İslami kaynaklardan faydalandığını ifade eden Şimşekler, şunları kaydetti:
     Aslında biz bugün hep Hz. Mevlanayı anlatıyoruz gibi gelebilir, ama aslında Hz. Mevlana, dediğimizde onun dersler alıp pişmesine ve hatta yanmasına vesile olan babası Bahaeddin Veledi, Burhaneddin Muhakkıkı, Tirmiziyi, Şems-i Tebriziyi, Selahaddin-i Zerkubu, Çelebi Hüsameddini ve daha onlarca ismini bilmediğimiz dostlarını konuşuyoruz. Hz. Mevlana bütün bu insanların özünden ve bilgisinden istifade ederek, farklı çiçeklerden beslenip bal yapan arılar misali bu evrensel değerleri bize sunmaktadır. Tabi ki bu insani etkileşimin daha üstünde olan İslami kaynaklardan faydalanmasını da unutmamak gerekir.
     Merkezi İslam Dünyası Ansiklopedisi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehran Afshari de tüm dünyada olduğu gibi son 20 yıldır İranda da Mevlananın büyük ilgi gördüğünü belirtti.
     Mevlananın beşeriyetin yetiştirdiği en büyük insanlardan biri olduğunu ve onun eserlerindeki evrensel öğretilerin tüm dünya insanlarına ışık olmaya devam ettiğini vurgulayan Afshari, Mevlana ile Şems-i Tebrizinin geleneksel tasavvuf yolunda olduğu gibi mürit-mürşit ilişkisi içinde birbirlerini değerlendirmektedir. Her ikisi de birbirlerine ayna olarak kendi içlerindeki cevheri keşfetmişlerdir. Bu usul Şemsten sonra Hz. Mevlanaya dost olan Selahaddin-i Zerkub ve Çelebi Hüsameddinle de devam etmiştir diye konuştu.
     Konferans sonunda Şimşekler, Afshariye teşekkür plaketi ile enstitü yayınları takdim edildi.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber SÜde Mevlana ve Şems konuşuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER