Suluova Biyogaz Üretim Tesisi temel atma

Suluova Biyogaz Üretim Tesisi temel atma töreni -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: -Enerji sektörü, Türkiyenin büyüme hızından daha hızlı büyüyor -Enerji sektöründeyiz ama çevreyle alakalı projeleri de yürütüyoruz.


AMASYA (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji sektörü, Türkiyenin büyüme hızından daha hızlı büyüyor dedi.
     Yıldız, hayvansal atıkları hammadde olarak kullanacak Suluova Biyogaz Üretim Tesisinin temel atma törenine katıldı.
     Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, TBMMnin kapalı olduğu yaz döneminde Türkiyeyi il il gezdiklerini belirterek, sanayicilerle bir araya geldiklerinde karşılaştıkları en önemli sorunun, işçi bulma sıkıntısı olduğunu söyledi.
     Yıldız, şöyle devam etti:
     İşsizlik rakamları ile alakalı bir yılda artı 200 bin istihdam sağlayan ülke sayısı dünyada çok az. Onlar kendi krizleriyle, ekonomik krizleriyle boğuşurken Türkiye bütün kabuğunu kırmış ve büyümeye devam etmiş. Türkiye büyüyor ama enerji sektörü, Türkiyenin büyüme hızından daha hızlı büyüyor. 2011 yılının Haziran ayına göre, elektrik tüketimimiz ölçülebilir rakamla söylüyorum, yüzde 11,8 büyümüştür. Türkiyenin büyüme hızından daha hızlı büyüdüğümüz için tüketim de halkımızın refah seviyesi de arttıkça arttı. Hanım kardeşlerim, evinde buzdolabı varken çamaşır makinesi aldı, bulaşık makinesi aldı. Bunu yaptığı bir ortamda elektrik tüketimimiz daha da artıyor.
    
     -Çevre dostu projeler-
    
     Çevreyle ilgili birçok projeleri olduğunu anlatan Yıldız, şunları söyledi:
     Çevreyle alakalı bir projemiz var. Bir ton kömürün, 42 günde geliştirdiğimiz bakterilerle tozunu bırakmayan bir sistem kuruldu pilot olarak. Bir ton kömürü bakteriler 42 günde yiyorlar. Oradan gaz çıkıyor. Amerikada geliştirilen bir teknolojiyle beraber yürüttüğümüz bir çalışma bu. Hümik asit çıkıyor. Toprağın verimini artırıcı, pis kokuları giderici, metalik madenleri çökeltici, şehrin giriş suyunu alıp bunu temizlemede kullanılan birçok malzeme üretiyoruz. Şimdi hamdolsun 28 milyon dolarlık bir yatırımla da onun ticarileşmesi ile alakalı bir proje yürütüyoruz. Bakın, enerji sektöründeyiz ama çevreyle alakalı projeleri de yürütüyoruz. Kendimizi bu manada çevreye borçlu hissediyoruz.
    
     -Yerli üretime destek-
    
     Bakan Yıldız, yerli üretimlere her zaman destek olduklarını, yenilenebilir enerjiye önem verdiklerini ve yerli kaynakları verimli kullandıklarını anlattı.
     Amasyanın Merzifon ilçesinde sayıları 16ya varan rüzgar gülleri olduğunu anımsatan Yıldız, Bulunduğu mekana modernlik katan bu yapının her zaman, her yörede destekleneceğini söylemek isterim. Önümüzdeki süreçte lisansa tabi olmayan 500 kilovatlık yatırımların en az 1 megavata çıkarılacağını şimdiden sizlere aktarmak isterim. Bunu kanun değişikliği ile yapacağız ve artırımını da Bakanlar Kurulunun yetkisine vermiş olacağız diye konuştu.
    
     -Biyogaz üretim tesisi-
    
     Bakan Yıldız, temelini attıkları tesisin birçok faydası olacağını ancak en önemlilerinden birinin, atıkların değerlendirilmiş olması olduğunu vurgulayarak, Canlı organizmaların her yanının değerlendirilebileceğini biliyoruz. Nasıl bir hayvanın tırnaklarına varıncaya kadar her türlü mikroorganizmanın değerlendirildiği bu ortamda hayvan atıklarının da değerlendirildiği bir ortama gelmiş oluyoruz. Bunu çok değerli buluyorum ifadelerini kullandı.
     Amasya Valisi Abdil Celil Öz ise Organize Besi Bölgesinde temeli atılan tesisin, hayvansal atıkların kirliliğini enerjiye çevireceğini belirtti.
     Konuşmaların ardından protokol üyeleri tesisin temelini attı.
     Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, AK Parti Amasya milletvekilleri Avni Erdemir ve Naci Bostancı, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da katıldı.
     Bakan Taner Yıldız, törenin ardından karayoluyla Kayseriye hareket etti.
    
     Muhabir: Cihan Okur - Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Suluova Biyogaz Üretim Tesisi temel atma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER