Suriyelilerin diyardan uzak en buruk bayramı

Suriyelilerin diyardan uzak en buruk bayramı -Türkiyeye sığındıktan sonra Kahramanmaraştaki okullara yerleştirilen Suriyeliler, bayramı vatanları ve yakınlarından ayrı geçirmenin burukluğunu yaşıyor


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - İsmail Hakkı Demir - Türkiyeye sığındıktan sonra Kahramanmaraştaki okullara yerleştirilen Suriyeliler, bayramı vatanları ve yakınlarından ayrı geçirmenin burukluğunu yaşıyor.
     Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiyeye sığınmak zorunda kalan Suriyeliler için bu yıl bayram biraz da hüzne dönüştü. Mutluluk, kavuşma, saygı, birlik ve beraberliği ifade eden bayramı Suriyeliler, yaşadıkları olaylar nedeniyle vatanlarından uzak, gözyaşı içerisinde geçiriyor. Savaşta oğlunu, kızını, torununu veya yakınlarını kaybeden mülteciler, ülkelerine dönmenin hasreti içinde bayram gününü yaşıyor.
     Her bayram sözcüğünde vatanları aklına gelen, yüreklerindeki yangınla tek başına kalıveren Suriyeliler, adeta içlerine akıttıkları gözyaşlarıyla yangını söndürmek istiyor. Gözyaşlarının yangını söndürmeye yetmediği bayramda ise yüreklerdeki yangın daha da büyüyor.
     Gurbette ilk bayramlarını geçiren Kahramanmaraştaki Suriyeliler, bazen el öpecek bir büyük, ziyaret edecek bir mezar, hal hatır sorulacak arkadaş arıyor. Kimi Suriyeli mülteciler, gurbette bayram yapmamanın üzüntüsünü yaşıyor.
     Türk devletinin kendilere sağladığı şefkat elinden mutlu olan mülteciler, Türkiyeyi dost biliyor ve bu dostluğun ömür boyu devam etmesini istiyor.
    
     -Bayramımızın adı hüzün-
    
     Türkiyeye sığındıktan sonra Kahramanmaraşta Hoca Ahmet Yesevi Lisesine yerleşen 10 çocuk annesi 75 yaşındaki Meryem Sahhari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendileri için bu yıl bayramın adının hüzün olduğunu söyledi.
     Sahhari, kalp hastası eşi ve kızlarıyla birlikte bombaların altından Türkiyeye sığındığını belirtti.
     Erkek çocuklarının Suriyede kaldığını aktaran Sahhari, böyle bir bayramı hak etmediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Çocuklarımın bir kısmı burada bir kısmı Suriyede. Durum böyleyken nasıl bayram geçireceğim. Bir annenin yavrularından ayrılması ne demek. Halbuki ne güzel bayramlar geçirmiştik. Ama şimdi bayramımızın adı hüzün. Herşeyi kaybettik. Mülteci durumuna düştük. Üzülüyoruz. Bir gün ülkemizde savaş sona erecek ve ülkemize geri döneceğiz. Tekrar tüm yavrularımla bir araya gelmeyi istiyorum. Allah bizim hakkımızı Esedden alsın. Bir yönetici halkına böyle zulmeder mi-
    
     -Türkiyede arkadaş oldular-
    
     Mülteci olarak geldikleri yurtta tanışan İbrahim Iz, Ahmet Bektaş ve Abdullah Abdulgadir adlı 3 Suriyeli çocuk da bayramda çok istemelerine rağmen sokakta geçiremedikleri için üzüntülü olduklarını ifade etti.
     Türkiyede bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren 13 yaşındaki Münevver Sahhari de, Ülkeme bir gün dönmeyi ümit ediyorum. Ülkemizde olsaydık akrabalarımızla bayramlaşırdık. Mezarlığa giderdik, Ülkemizden ayrı kaldığımız için ayrılık acısı çekiyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Suriyelilerin diyardan uzak en buruk bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER