Likya bölgesinin bilinen ilk hastanesi Rhodiapoliste

Likya bölgesinin bilinen ilk hastanesi Rhodiapoliste -Kumlucadaki Rhodiapolis Antik Kentinde yürütülen kazılarda yaklaşık 3 yıl önce ortaya çıkartılan yapının Likya bölgesinin bilinen ilk hastanesi olduğunu belirtildi -Rhodiapolis


ANTALYA (A.A) - Mehmet Çakmak - Kumlucadaki Rhodiapolis Antik Kentinde yürütülen kazılarda yaklaşık 3 yıl önce ortaya çıkartılan yapının Likya bölgesinin bilinen ilk hastanesi olduğunu belirtildi.
     Akdeniz Üniversitesi tarafından Rhodiapolis Antik Kentinde 2006 yılında başlatın kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan buluntular, antik kentin yaşam tarihi itibarıyla Likya bölgesi için çok önemli bir yerleşim merkezi olduğunu ortaya koyuyor.
     Dünyaca ünlü hayırsever Opramoas, tıp bilgini Herakleitos gibi birçok ünlü ismin yaşadığı antik kentte yaklaşık 3 yıl önce yapılan kazılarda ortaya çıkartılan asklepionun (hastane), Rhodiapolisin o dönemde önemli bir sağlık merkezi olduğunu ve bölgede yaşayan insanlara tedavi hizmeti sağladığını gösteriyor.
     Ortaya çıkartılan asklepionun Likya bölgesinde bilinen ilk hastane olduğu belirtiliyor.
    
     -Antik kentte ve hastane içinde tıp kongresi düzenlenebilir-
    
     Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Rhodiapolis Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. İsa Kızgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaya çıkartılan yapının Likya bölgesinin bugüne kadar bilinen ilk ve tek hastanesi olduğunu söyledi.
     Asklepionun MS 2. yüzyılda Rhodiapoliste doğmuş ve yaşamış tıp bilgini hekim Herakleitos tarafından yaptırıldığını ifade eden Kızgut, Rhodiapolisteki asklepionun Bergama Asklepionu rahiplerinden icazet alınarak kurulduğunu belirtti.
     Herakleitosun hastaneyi kurmak için baş koşul olan sağlık tanrıları Asklepios ve Hygeia kültünü ve dinini de Rhodiapolise getirmeyi ileri sürdüğünü bildiren Kızgut, antik dönemde mental hastalıkların tedavisinde dinin çok önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
     Herakleitosun Rhodiapolis Antik Kentinde hastaneyi oluştururken sağlık tanrıları Asklepios ve Hygeia dinini, kültünü de getirmiş olduğunu anlatan Kızgut, Onlar adına hemen hastanenin ön tarafında bir tapınak yaptırıyor ve içerisine de Asklepios ve Hygeianın heykellerinin konulmasını sağlıyor. Herakleitos hastaneyi kurduktan tıpla ilgili 60 cilt kitap yazıyor. Öğrencilerinin ve diğer doktorların faydalanabilmeleri için hastane kompleksinin içerisine bir de tıp kütüphanesi kurdurtuyor dedi.
     Herakleitosun ününün çok yayıldığını bildiren Kızgut, Yunanistandan, Rodostan, hatta Mısırdan tedavi olmak için hastalar Rhodiapolise geliyordu. Zaman zaman başka yerlere de tedavi amacıyla çağrıldığını ve gittiğini de biliyoruz diye konuştu.
     Kızgut, 1500 metrekare alan üzerinde bulunan ve kazısı tamamlanan hastane kompleksini ayağa kaldırmak için çalıştıklarını dile getirerek, Hastanenin ayağa kaldırılması arkeoloji ve tıp biliminin yanında ülke turizmi için de önemli diye konuştu.
     Hastanenin ayağa kaldırılmasının ardından antik kentte ve hastane içinde tıp kongresinin de düzenlenebileceğini ifade eden Kızgut, Önemli ve şimdilik bölgedeki tek örneği olan yapının yeniden ayağa kaldırılmasında hayırseverlerden katkı bekliyoruz. 2 bin yıl önce bir hekimin kendi imkanlarıyla yaptırdığı bölge hastanesini bugünkü şartlarda ayağa kaldırmak çok zor olmayacaktır dedi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Likya bölgesinin bilinen ilk hastanesi Rhodiapoliste Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER