Sütlerin değerlendirilmesi için tesis isteği

Sütlerin değerlendirilmesi için tesis isteği -Gümüşhane Ziraat Odası Başkanı Ağaç: İlimizde günlük 10 ile 15 ton arasında süt üretiliyor ancak soğuk hava zinciri olmadığı için sütler değerlendirilemiyor (Fotoğraflı-Görün


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Ziraat Odası Başkanı Temel Ağaç, ilde günlük 10 ile 15 ton arasında süt üretildiğini ancak soğuk hava zinciri olmadığı için sütlerin değerlendirilemediğini söyledi.
     Ağaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhanede son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hibe, kooperatiflerin ise kredi desteğiyle hayvancılıkta önemli gelişmelerin olduğunu belirtti.
     Desteklemeler sonrası Yukarı Fırat Havzasında bulunan Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinde hayvancılığın yaygınlaştığını ifade eden Ağaç, Bu ciddi manada süt üretimi sağladı ancak ürettiğimiz sütü rantabl olarak kullanamıyoruz. Yatırım denince yatırımcılarımızın aklına pestil-köme imalatı yapmak, mermer ocakları, taş ocakları açmak geliyor. İlimizde günlük 10 ile 15 ton arasında süt üretiliyor ancak soğuk hava zinciri olmadığı için sütler değerlendirilemiyor dedi.
     Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin bir projesi olduğunu kaydeden Ağaç, Proje hayata geçirilirse kalabalık köylerde süt tankları oluşturulacak ancak bunu yeterli görmüyoruz. Hayvan sayısının fazla olduğu köylerde toplu sağım istasyonlarını da kurmamız gerekiyor. İşletmeler, hayvanları bu sağım istasyonlarına getirecek, hayvanları orada sağılacak ve süt miktarı sisteme işlenecek diye konuştu.
     Ağaç, üretilen sütler için acilen soğuk hava zinciri kurulması gerektiğini belirterek, Süt toplu sağım istasyonlarından soğuk hava zincirine nakledilecek, böylece heba olmayacak. Sütün ekonomiye kazandırılmasıyla işletmeciler de büyük ölçüde ekonomik girdi sağlayacak dedi.
     Avrupa Birliği ülkelerindeki çiftçilerle yarışır durumda olmaları gerektiğini ifade eden Ağaç, şunları söyledi:
     Dünya Gıda Örgütü ile imzaladığımız standart anlaşması var. O standartlarda üretim yapmamız gerekiyor. Çiftçimizin daha çok desteklenmesi lazım. Göç eden nüfusu bölgeye geri getirmeliyiz. Nüfusumuzun yüzde 90ı başka kentlerde. O insanların hangi şartlarda çalıştıklarını çok iyi biliyoruz. Onlara da çağrıda bulunuyorum, gelin topraklarınızı işleyin, bulunduğunuz kentlerde kazandığınızın 10 katını baba ocağında kazanırsınız diyorum. Yeter ki dönün ama babadan kalma çiftçilik alışkanlıklarından vazgeçmeniz gerekir.
     Ağaç, Ziraat Odası olarak bu yıl süt paketleme istasyonu kurmayı hedeflediklerini, başarılı olmaları halinde üretilen sütü ekonomiye kazandırabileceklerini sözlerine ekledi.
    
     -Baba ocağına döndü, hayvancılık yapıyor-
    
     Torul ilçesine bağlı Büyükçit köyünde yaşayan Şafak Demir ise 5 yıl önce gittiği Bursada iki yıl kaldıktan sonra baba ocağına döndüğünü ve hayvancılığa başladığını anlatarak, 60 küçükbaş, 10 büyükbaş hayvanım var ama elde ettiğim sütü değerlendiremiyorum. Kendi ihtiyacımız dışındaki sütü satma imkanımız yok. Her ne kadar yağ ve peynir yapsak da sütü tam anlamıyla değerlendirip gelir elde edemiyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Sütlerin değerlendirilmesi için tesis isteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER