Tablolarında boya yerine taş kullanıyor

Tablolarında boya yerine taş kullanıyor -Zonguldaklı ressam Necdet Kutoğlu, doğadan topladığı farklı renklerdeki taşları ortalama 1 santimetre olacak şekilde küçülterek, boya kullanmadan tablolar yapıyor -Ressam Kutoğlu: Yaklaşık 2


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Zonguldakressam Necdet Kutoğlu, doğadan topladığı farklı renklerdeki taşları ortalama 1 santimetre olacak şekilde küçülterek, boya kullanmadan çeşitli tablolar yapıyor.
     Kutoğlu, doğadan topladığı farklı renklerdeki yüzlerce taşı biriktirdiği evinin alt kısmındaki atölyesinde, çizdiği figürleri, küçük parçalara kırdığı taşlarla doldurarak tabloları oluşturuyor.
     Keser ya da çekiç kullanarak ufalttığı taşları törpülemesinin yanı sıra tırnak çakısıyla istediği boyuta getiren Kutoğlu, her bir taşı, arasında boşluk kalmayacak şekilde özenle yerleştiriyor.
     Özellikle ton uyumuna dikkat eden Kutoğlu, taşları doğadaki renkleriyle kullanarak herhangi katkı maddesi ya da boyadan faydalanmıyor.
     Necdet Kutoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akrilik ve pastel olmak üzere gerçek üstü konuları tasvir ettiği resimler yaptığını, farklı bir çalışmaya imza atmak için tablolarında taşları kullandığını söyledi.
     Sarı, mavi, kırmızı ve beyaz renge kadar 150 tonda taş biriktirdiğini anlatan Kutoğlu, Koyu renk taş bulmak çok kolayken açık tonlara ulaşmak çok zor. Bunun için her bir taş zerreciği benim için önemli. Büyük taşları özenle ufaltarak, ham maddemi hazırlıyorum. Her bir taşı yap bozun parçalarını yerleştirir gibi çizdiğim figürün üzerinde birleştiriyorum dedi.
    
     -Tablonun ağırlığı 80 kilogram-
    
     Kutoğlu, birkaç deneme çalışmasının ardından 1 metre 20 santimetre genişliğinde, 80 santimetre uzunluğunda iki tablo yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
     Yaklaşık 2 yılda bitirebildiğim bir tablonun ağırlığı 80 kilogram civarında oluyor. Bu eserlerimden her birinin ağırlığı 80 kilogramdır. Şu anda yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığım arslan ile ejder kertenkelenin kavgasını tasvir ettiğim eserim, güçlü devletlerle güçsüzlerin mücadelesini anlatıyor. Bu tablomun tamamlanması 1 yıl daha sürecektir. Sergi açarak bunları sanatseverlerin beğenisine sunacağım. Çok zahmetli bir iş olduğundan konsantremin bozulmaması için geceleri çalışıyorum. Taşları eser bittikten sonra yapıştırdığımdan küçük bir dikkatsizlik 1 yıllık emeğimin heba olmasına yol açabilir. Eserlerimi satmıyorum, kişisel koleksiyonumda saklıyorum. Özellikle taşlardan oluşturduğum tablolarımı da diğer eserlerimle yakın zamanda sergileyeceğim.
    
     Muhabir: Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Tablolarında boya yerine taş kullanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER