Talasemi hastalığı

Talasemi hastalığı -Yrd. Doç. Dr. Kahraman: "Talasemili hasta yine bir talasemili ile evlendiğinde bütün çocuklarının hasta olacağı unutulmamalıdır"


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Kahraman, talasemili hastanın yine bir talasemili ile evlendiğinde bütün çocuklarının hasta olacağının unutulmaması gerektiğini bildirdi.
     Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, ailesel geçişi olan "kan hastalığı" diye nitelenen talaseminin, "Akdeniz anemisi", "Cooley anemisi" olarak da adlandırıldığını hatırlattı.
     Bu hastalıkta, kan hücrelerinin vücudun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamadığı bilgisini veren Kahraman, şunları kaydetti:
     "Dokulara oksijen kırmızı kan hücrelerimizin yüzde 90ını oluşturan hemoglobine bağlanarak taşınır. İşte bu hemoglobinin yapımında yetersizlik ya da bozukluk oluşursa oksijen taşıma işini yeterince yapamaz. Doku organlarda oksijenin azalması sonucu solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi şikayetler gelişir. Talasemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Talasemili hasta yine bir talasemili ile evlendiğinde bütün çocuklarının hasta olacağı unutulmamalıdır."
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Talasemi hastalığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER