Tarihçi

Tarihçi-yazar Mehmet Niyazi: -Çanakkale, milli mücadelenin bir laboratuvarı ve ön sözüdür


EDİRNE (A.A) - Tarihçi-yazar Mehmed Niyazi, Çanakkale, milli mücadelenin bir laboratuvarı ve ön sözüdür dedi.
     Niyazi, Mimar Sinan Vakfınca Balkan Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen Çanakkale Ruhu konulu konferansta yaptığı konuşmada, Çanakkalenin, milli mücadelenin laboratuvarı olduğunu söyledi.
     Çanakkalede tarih boyunca birçok savaş olduğunu belirten Niyazi, Çanakkale bizim yumuşak karnımızdır. Çanakkale Savaşı o kadar büyük, dünyada emsali olmayan bir savaştır ki diğer savaşlar sütre arkasında kaldığı için onları pek bilmiyoruz. Çanakkale savaşı 3 Kasım 1914ten 9 Ocak 1916ya kadar tam 14 ay 6 gün sürmüştür. Milli mücadeledeki komutanlarımıza baktığımızda hepsinin Çanakkalede görev yapmış olduğunu görürüz. Çanakkale, milli mücadelenin bir laboratuvarı ve ön sözüdür diye konuştu.
    
     -99 yıl sonra bugün Çanakkaleyi konuşuyoruz-
    
     Hayatın ilim ve din olmak üzere iki kaynağı olduğunu ifade eden Niyazi, Çanakkale Savaşının din ve metafizik boyutunu anlattı.
     İnsanlık tarihinde din ve metafiziğin rolünün bulunduğunu aktaran Niyazi, Din bize vicdan kazandırır. Vicdan ise bize başkasını düşündürür. İlim bize beyin ve akıl kazandırır. Beyin bize kendimizi düşündürür. İnsandan din ve vicdanı kaldırırsanız o insan midesiyle toprağa basar. Bakın Rusya komünist olduktan sonra insanlığa hitap eden bir tane adam yetiştirememiştir. Nihayetinde 20 yıl önce komünizm yıkılmış ve Rusya girdiği yerlerden çıkmaya başlamıştır. Yemin ediyorum ki, ben göremem belki ama sizin çoğunuz görecektir, Rusya yakın gelecekte, 1552 tarihindeki Kazanın kuzeyinde bulunan topraklarına çekilecektir. Yani Çanakkale öyle bir savaştır ki, dün hükmünü icra etti bugün hükmünü icra ediyor, yarın da hükmünü icra edecektir. Onun için biz 99 yıl sonra bugün Çanakkaleyi konuşuyoruz ve yarın da konuşmaya devam edeceğiz. Orada dökülen kanlar o kadar mübarektir ki ne kadar alkışlansa azdır şeklinde konuştu.
     Konuşmanın ardından vakfın kurucusu Hasan Gümüş günün anısına Niyaziye çiçek takdim etti.
    
     Muhabir: Cihan Demirci
     Yayıncı: Sabri Çelebioğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER