Tarihi puzzle gibi bir araya getiriyorlar

Tarihi puzzle gibi bir araya getiriyorlar -Çorumun Alaca ilçesine bağlı Alacahöyük beldesinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan birçok eserin parçacıklarının bir araya getirilmesi, ekibi kimi zaman p


ÇORUM (A.A) - İsmail Çimen - Çorumun Alaca ilçesine bağlı Alacahöyük beldesinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan birçok eserin parçacıklarının bir araya getirilmesi, ekibi kimi zaman puzzle yapıyormuşçasına eğlendiriyor.
     Milli kazı olarak bilinen ve bir asrı aşkın süredir devam eden Alacahöyükteki kazılarda bu yıl da tarihe ışık tutacak çok miktarda çanak çömlek parçacığı gün yüzüne çıkarıldı.
     Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bölgenin tarihsel açıdan büyük önem taşıdığını belirtti.
     Çalışma ekibinin faaliyetlerini özveriyle sürdürdüğünü ifade eden Çınaroğlu, kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından kazı evinin adeta bir ortopedi kliniğine büründüğünü dile getirdi.
     Kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla gün yüzüne çıkarılan parçaları kazı laboratuvarına getirdiklerini anlatan Çınaroğlu, şöyle devam etti:
     Bu laboratuvarda görünen kalabalık şeyler, parça parça bulunan eserler, bir bilmece gibi teker teker elden geçiyor ve bu şekilde adeta bir ortopedi kliniği gibi önce ameliyat yapılıyor, sonra o bandajdan alınıyor ve bu hale geliyor. Bunlar da müzeyi dolduracak şekilde hazırlanıyor. Kazıda işçiler hep altın bulmamızı isterler. Biz altın bulmayı hiç istemedik, çünkü altın bize konuşmaz. Alacahöyükte bundan sonra yapılacak kazılarda tarihe ışık tutacak yine çok önemli eserler bulunacağını düşünüyorum.
    
     -4 ayrı medeniyet, üst üste yatan 14 şehir-
    
     Alacahöyükte 14 şehrin üst üste yattığını ve bu şehirlerden en görkemlisinin Eski Tunç Çağı dönemine ait olduğunu ifade eden Çınaroğlu, Kral mezarları var burada. Bu mezarları belki kral mezarı olarak görmek doğru değil. Çünkü o dönemde şehir beylikleri var. Beylerin, hanımların mezarları var. Bunlar son derece zengin. Başka hiçbir yerde çıkmadı böyle mezarlar dedi.
     Bulunan mezarlara bir dönem yanlışlıkla Hitit mezarı dendiğini ancak bu mezarların Hititlerin Anadoluya geçişlerinden 350 veya 400 sene öncesine ait olduğunun ortaya çıktığını belirten Çınaroğlu, şunları kaydetti:
     Bu mezarlar bir yerde Hitit medeniyetini hazırlayıcı döneme ait. Hattiler, Anadoluda adı bilinen en eski kavimdir. Bu Alacahöyük, Hatti bölgesinde ya da Hatti kavminin bir bölge merkezi. Önemli yerlerinden biri ama Hatti, Anadoluda adı bilinen en eski kavimdir ve Hattice de Türkçenin de içinde bulunduğu dil grubunda. Bu bizim için son derece önemli. Kazılar kesintisiz devam ediyor. Bu sene de kazılara yine aynı şekilde belirlenen yerlerde devam ettik. Kazılardaki beklentilerden biri, bu Hatti dönemi yani Eski Tunç Çağı dönemindeki tabakalaşma. Şehirlerin üst üste hangi usullerde yerleştirildiği ya da tarihsel açıdan kronolojisinin nasıl olacağıdır. Biz buna ağırlık vererek çalışıyoruz.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Tarihi puzzle gibi bir araya getiriyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER