Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Burak: -Yalovada kurulacak olan Türkiye Geofit Bahçesi dünyada bir numara olacak. Bu Yalovayı hem uluslararası hem ulusal boyutta zenginleştirecek bir projedir (Fotoğraflı


YALOVA (A.A) - Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, Yalovada kurulacak olan Türkiye Geofit Bahçesinin dünyada bir numara olacağını belirterek, Bu Yalovayı hem uluslararası hem ulusal boyutta zenginleştirecek bir projedir dedi.
     Yalovada düzenlenen Uluslararası Kivi Çalıştayına katılan Burak, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti. Enstitü Müdürü Yılmaz Boz ve personel tarafından karşılanan Burak, yaptığı açıklamada, Yalovadaki enstitünün önemli çalışmalar yaptığını söyledi.
     Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün birçok ilklerin enstitüsü olduğunu vurgulayan Burak, Bu ülkede kiviyi kimse tanımıyordu bu enstitü buraya getirdi. Şu anda 40 bin ton kivi üretiliyor. Mantarı bu ülke bilmiyordu, bu enstitü Türkiyeye yaydı. Kirazı bu enstitü geliştirdi. Ziraat-900 kirazının şu anda 150 milyonluk ihracatı yapılıyor. Dünyada ikinci sıradayız. Böyle bir enstitü burası. Burası sürekli ilklerin ve yeniliklerin enstitüsü diye konuştu.
     Türkiye Geofit Bahçesi projesi hakkında bilgi veren Burak, Bakanlığımızın süs bitkileri projesi var. Özellikle doğadan toplanan soğanlı ve yumrulu süs bitkileri üzerine. Zambak, lale gibi bitkilerimiz yıllarca çalındı. Biz şimdi bunların doğadan çalınmasını önlemek için hepsini kontrol altına almak istiyoruz. 700 tür var. Aşağı yukarı hepsi toplandı, Yalovadaki enstitümüze kazandırıldı. Bunların ismine geofit diyoruz. Arkadaşlara geofit bahçesini kurmamız gerektiğini söyledik. Bunun üzerine çalışmalar başladı dedi.
     Burak, Türkiye Geofit Bahçesinin hem Yalova hem Türkiye açısından önemli bir proje olduğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Yalovada kurulacak olan Türkiye Geofit Bahçesi dünyada bir numara olacak. Türkiyede zaten bir numara. En büyük ve en zengini olacak. Arkadaşlar 13 Aralıkta ihaleye çıkacaklar. Proje ve bütçesi hazır. Aşağı yukarı 4 milyon lira ödeneği var. Yalovada bütün soğanlı süs bitkilerinin bulunacağı, değişik sera ortamlarında yetiştirilen bitkiler sergilenecek. Burası halkımıza da açık olacak. Yalovaya marka getirmiş olacağız. Bu Yalovayı hem uluslararası hem ulusal boyutta zenginleştirecek bir projedir.
    
     -Bakanlığımız Türkiyedeki en güçlü AR-GEye sahip bakanlık-
    
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının AR-GEdeki başarısına da değinen Burak, sözlerini şunları kaydetti:
     Bakanlığımız Türkiyedeki en güçlü AR-GEye sahip bakanlıktır. Biz hep ilkleri yapıyoruz. Mesela enerji tarımı. Herkes diyor ki gıda maddeleri enerjiye dönüştürülecek. Samsunda Enerji Tarım Merkezini açtık. Dünyanın en modern merkezi orası. Yosunlardan, saptan, samandan enerji elde etmeye çalışıyoruz. Konyada dünyanın en büyük kuraklık merkezini kurduk. Kuraklık olduğu zaman hangi çeşitleri yetiştireceğiz şimdi orada AR-GEsi yapılıyor. Antalyada tıbbı aromatik bitkiler merkezini açtık. Dünyanın en meşhur, 10 laboratuvarı olan ciddi bir merkez. Trabzonda Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü var. Orada da yeni bir araştırma gemisini denize indirdik. Denizdeki bütün balıkların stoklarını, yaşayışlarını belirleyip balıkçılara yön vermek istiyoruz. Sürekli yenilik sürekli inovasyon. Bu olmazsa Türkiye bir ilerleme sarf edemez. Tohumların tamamını da biz yetiştiriyoruz. Türkiye söylendiği gibi tohumda dışarı bağlı değil. Tamamen yerli tohumlar kullanılıyor. Sadece hibrit sebzelerde yüzde 50si yerli, yüzde 50si yabancı. Diğer hububat, bakliyat tamamen araştırma enstitülerimizin yetiştirdiği tohumlardır.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER