TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Kork:

TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Kork: Senoz Vadisi organik tarım havzası olmak için çabalıyor


RİZE (A.A) - TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork, Senoz Vadisinin organik tarım havzası olmak için çabaladığını belirtti.
     Kork, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda Senoz Vadisinin adının taş ocakları, HES projeleri ile gündeme geldiğini ifade ederek, vadide bulunan 12 köy muhtarlığının organik tarıma geçiş için ortak çalışma başlattıklarını kaydetti.
     Tarımsal üretimin organik yapılabilmesi için programın kararlılıkla yürütüldüğünü ifade eden Kork, şöyle devam etti:
     Sezon Vadisi organik tarım havzası olmak için çabalıyor. Yürütülen çalışmalarla vadide bulunan 12 köyde bin 728 çay üreticisi organik tarıma geçiş yaptı. Bal üreticileri de organik için ilk adımları attı. Ardından hayvancılık, mısır, alabalık gibi bir çok alanda organik üretimi yaygınlaştıracağız. Senoz halkının kendi inisiyatifi ile başlattığı bu harekete kamu kuruluşları da son derece sahip çıkıyor. Yanlış görülen uygulamalara karşı ciddi çalışma başlatıldı. Vadi halkı çay üretiminde verim düşüklüğü, dolayısıyla gelir kaybı olacağını bilerek 2012 yılında kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanmaktan vazgeçerek ÇAYKURun desteği ile organik çay tarımına başladı. Kimyasal gübre kullanımından vazgeçilmesi toprak ve su kirliliğini önleyeceği gibi vadideki tüm ürünlerin organikleştirilmesinin de yolunu açmıştır.
     Bölgenin geçim derdiyle sürekli göç verdiğini belirten Kork, şunları kaydetti:
     Bölge halkı için çabaların ekonomik değer taşıması çok önemliydi. Bu nedenle öncelikle üretilen ürünlerin organik sertifikasyona sahip olması gerekiyor. Bunun çabası içerisindeyiz. Vadi halkı olağanüstü zor doğa şartlarına rağmen insan üstü bir çabayla en iyi üretimi yapıp vadilerinde yaşama tutunmaya çalışıyor. Geçmişte atalarımızın çok daha zor şartlarında yaptığı ve çok iyi bildiği işlere dönmüş oluyoruz. Gördük ki devletimizin ilgili kurumları da bu konuda bizlere destek olmaktadır. Bir araya gelip ortaya koyduğumuz bu iradenin gereğini azimle, sabırla hayata geçireceğiz.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Kork: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER