TKDK Kütahya İl Koordinatörü Kaymak:

TKDK Kütahya İl Koordinatörü Kaymak: (Kırsal Kalkınma Programı) Dağıtılacak yaklaşık 1,2 milyar avro, 42 il arasında pay edilecek. Dolayısıyla Kütahyanın 42 il arasında yer alması büyük bir şans


KÜTAHYA (A.A) - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak, Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında dağıtılacak yaklaşık 1,2 milyar avronun, 42 il arasında pay edileceğini ve Kütahyanın bu 42 il arasında yer alması büyük bir şans olduğunu bildirdi.
     Kaymak, yaptığı yazılı açıklamada, Yatırım Sizden, Destek Bizden sloganıyla yola çıktıklarını belirtti.
     Kısa adı IPARD olan Kırsal Kalkınma Programı ile kırsal alanda sadece tarım ve hayvancılık değil, çevre, turizm ve sanayi gibi oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan, tarımsal yatırımların desteklenmesi ve yönlendirilmesi, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, istihdamın artırılması ve yerel kalkınma stratejilerinin harekete geçirilmesini amaçlayan bütüncül bir yaklaşımın benimsendiğini duyuran Kaymak, şöyle devam etti.
     Şu anda ülkemizde toplam 42 İl Koordinatörlüğü, faaliyetlerini devam ettirmektedir. Kurum Merkezimiz Ankara-Çankayadadır. Biz de Kütahya İl Koordinatörlüğü olarak doğrudan merkeze bağlı faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Dağıtılacak yaklaşık 1,2 milyar avro, 42 il arasında pay edilecek. Dolayısıyla Kütahyanın 42 il arasında yer alması büyük bir şans. Fonları dağıtacak 42 il arasında fonların paylaşımı ile ilgili herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmamaktadır. Bu noktadan hareketle bu fonların öncelikle Türkiyeye gelmesini, tabii ki gelmişken de en fazla Kütahyamızın istifade etmesini istiyoruz. Tarımsal ve hayvansal üretim, işleme sektörü, kırsal alanda çiftlik faaliyetleri, kırsal turizm gibi alanlarda yapılacak çeşitli yatırımlar ve buralarda oluşturulacak istihdamlarla köyden kente göç önlenecek ve belki de tersine göçler başlayacak, hem Kütahya hem de ülkemiz ekonomisine önemli ve büyük katkılar sağlanacaktır.
    
     -Proje başvuruları 15 Şubat-15 Martta alınacak-
    
     Kaymak, Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanılarak Türkiyeye getirebilecek 874 milyon avronun, devlet desteğiyle 1,165 milyon avroya çıkacağına dikkati çekti.
     Proje başvurularının, 15 Şubatta kabul edilmeye başlanacağını ve 15 Martta sona ereceğini duyuran Kaymak, şunları kaydetti:
     Tarım, hayvancılık ve kırsal turizm gibi birçok alanda proje kabul edeceğimiz 9uncu çağrıda kabul edilen projelere tüm Türkiyede 236 milyon 482 bin 590 avro hibe desteği sağlanacaktır. Geçen eylül ayına kadar ilimizin başvuru yaparak yatırım yapabileceği alan sadece 9 alan vardı. Biz de ortada çok ciddi bir kaynağın olduğunu ve bizlerin Kütahya ili olarak bu hibelerden yeterince yararlanabilmemiz için yatırım alanlarının arttırılması gerektiğini ısrarla dile getirmemiz üzerine AB ile yapılan müzakereler sonucu bu yatırım alanlarının sayısı 12ye yükseltilmiştir. Kurumumuzun, diğer kurumlarda olduğu gibi canlı hayvan veya fide, fidan gibi alanlarda hibe fonları yoktur. Bizim desteklerimiz; makine-ekipman, inşaat gibi alanlar ve diğer desteklerden en önemli farklılığımız proje hazırlama aşaması, mühendislik, mimarlık ve danışmanlık alanlarında yapılan harcamalara da desteklerimiz mevcuttur. Projelerdeki hibe oranlarımız yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değişen oranlarda olmak üzere karşılıksız olarak, hibe şeklinde gerçekleştirilecektir. Yapılan harcamalarda Katma Değer Vergisi (KDV) muafiyeti de olacağı hesap edilirse hibe oranların daha da artacağı aşikardır.
     Kaymak, kullanılmayan fonların ABye üye ve aday üye ülkelere geri gönderileceği uyarısında bulunarak, yeni bir yatırım yapmak isteyen veya mevcut işletmesini modernize etmek isteyen girişimcilerin kısa sürede 2250200 numaralı telefon aracılığıyla kendileriyle iletişime geçmesini istedi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber TKDK Kütahya İl Koordinatörü Kaymak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER