Tokatta Kromatografi 2012 Kongresi

Tokatta Kromatografi 2012 Kongresi -Sağlık Bakanlığı Biyolojik Ürünler Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığında görevli kimyager Hacıömeroğlu: -Hangi kene olursa olsun virüs taşıyabilir


TOKAT (A.A) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Biyolojik Ürünler Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığında görevli kimyager Mustafa Hacıömeroğlu, Hangi kene olursa olsun virüs taşıyabilir dedi.
     Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesince, Taşlıçiftlik Kampüsü Konferans Salonunda düzenlenen Kromatografi 2012 Kongresine katılan Hacıömeroğlu, KKKA hastalığı için kromatografik metotla antiserum hazırlanması konulu sunum yaptı. KKKA hastalığının viral bir hastalık olduğunu belirten Hacıömeroğlu, hastalığın dünyada 50den fazla ülkede görüldüğünü ve ölümlü olarak seyrettiğini söyledi.
     KKKAnın, Türkiyede de ilk olarak 2002 yılında Tokatta ortaya çıkan bir hastalık olduğunu anlatan Hacıömeroğlu, Hastalıktan ölüm, ülkemizde yüzde 5-6 seviyesinde görülüyor dedi.
     KKKA hastalığında ölüm oranının yüzde 5-6 olduğunu anlatan Hacıömeroğlu, bu oranın çok büyük bir oran olduğunu belirterek, Hangi kene olursa olsun virüs taşıyabilir. Hiç kimse eliyle keneyi çıkarmaya çalışmasın. En kısa sürede kenenin vücuttan dışarı çıkarılması gerekiyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı korkulması gereken kötü bir hastalık diye konuştu.
     Hastalıkla ilgili antiserum çalışması yaptıklarını belirten Hacıömeroğlu, antiserum çalışmaları hakkında bilgi verdi. Serum çalışması için KKKA hastalığını geçirmiş ve iyileşmiş, aynı zamanda donör özelliğine sahip 4 kişiden 1er ünite kan alındığını ifade eden Hacıömeroğlu, şunları kaydetti:
     2007 yılında bize bu çalışma için Erzurum bölgesinden kan örnekleri geldi. Kan örneklerini herhangi bir hastalık var mı- diye araştırdık. Serum çalışmasının dünyada ilk defa yapılıyor olması önemli. Serum çalışması için 26 hastayı iki gruba ayırdık. Bizim ayırdığımız bir gruptaki hastalar 10-11 günde taburcu olabilecek hastalardı. Biz bunlara antiserumu verdikten 48 saat sonra virüsten eser kalmadı. Bizim için asıl hedef yüksek oranda riskli hastalar. Bu gruptaki en kötü hasta 168 saat sonra virüsü vücuttan atarak taburcu oldu. Hastalara bir kez 10 mililitre antiserum verildi, hiçbir yan etkisi olmadı.
     Kongrenin açılış törenine Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, rektör yardımcıları ve öğretim üyeleri katıldı. Kongre, 3 gün sürecek.
    
     Muhabir: Ekber Türkoğlu
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tokatta Kromatografi 2012 Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER