Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu:

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Türkiyede meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserlerde erken tanının sağlanması için ulusal kanser tarama programı başlatılmıştır"


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiyede meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserlerde erken tanının sağlanması için ulusal kanser tarama programının başlatıldığını bildirdi.
     Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiyede ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer alan, erken teşhis ile tedavide yüz güldüren bir hastalık olduğunu belirtti.
     Görülme sıklığının giderek artması nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak, farkındalık oluşturmak ve erken teşhis için tarama programlarının gerçekleştirildiğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     "Türkiyede meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserlerde erken tanının sağlanması için ulusal kanser tarama programı başlatılmıştır. Meme kanseri, 40-69 yaşları arasındaki kadınlarda, 2 yılda bir uygulanacak mamografi ile taranır. Kolorektal kanserler, 50-70 yaşları arasındaki tüm erkek ve kadınlarda 2 yılda bir uygulanacak "gaitada gizli kan testi" yanında 51 ve 61 yaşlarında yapılacak kolonoskopi ile taranır. Serviks kanseri ise 30-65 yaşları arasındaki kadınlarda 5 yılda bir uygulanacak HPV testi veya Pap-smear testi ile taranır."
     Hamzaoğlu, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Trabzon Umut ve Savaşım Derneği ile yapılan protokol çerçevesinde, mobil tarama aracı ile meme ve serviks kanserine yönelik 8 Nisanda Şalpazarı ilçesinde tarama programına başlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     "Bu kapsamda 26 Nisana kadar 294 kişiye mamografi çekimi yapılmış ve 303 kişiden de smear alınmıştır. Ulaşılan bu sayılar tahminlerimizin üzerindedir. 29 Nisandan itibaren 2 hafta süresince Tonya ilçesinde 30-65 yaş arası kadınlara serviks kanseri ve 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri tarama programına başlanmıştır. Bu yaş grubundaki bayanları tarama için bekliyoruz."
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER