Travmalar, sanat terapiyle iyileşiyor

Travmalar, sanat terapiyle iyileşiyor -Psikiyatrist Dr. Soykal: Kişi, nefes egzersizi, jest-mimik titreşimi, beden canlandırma ve seslendirme yaparak psikolojisindeki etkileri en aza indiriyor


EDİRNE (A.A) - Kişilik üzerinde kalıcı etkiler bırakan travmaların, kişi üzerinde çeşitli egzersizlerle uygulanan sanat terapi yöntemiyle tedavi ediliyor.
     İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Sanat Terapi ve Rehabilitasyon Programı Bölümü psikiyatristi Dr. İlkay Soykal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanat terapi yönteminde programlı uygulanan bazı fiziksel hareketlerin, travma hastalarını eğitme, eğlendirme ve tedavi etme amacı taşıdığını söyledi.
     Travmalarda, sanat terapi tedavi yönteminin Türkiyede ve dünyada büyük oranda kullanıldığını ifade eden Soykal, Kişi, nefes egzersizi, jest-mimik titreşimi, beden canlandırma ve seslendirme yaparak psikolojisindeki etkileri en aza indiriyor. Ayrıca, Türkiyede spor ile hareketin sevilmesi ve seyretmeye gidenlerin fikirsel olarak açık görüşlü olması buna yardım etmektedir. Sosyal yaşantımızda da doğru uygulanan bazı fiziksel hareketler hem stresimizi azaltır hem de psikolojimizi düzeltir dedi.
     Soykal, sanat terapi uygulanan travma hastalarında kısa sürede olumlu sonuçlar elde edildiğini ifade ederek, bu yöntemin birçok travma olayına uygulanabileceğini belirtti.
     Sanat terapi sürecinde, travmanın kişi üzerinde bıraktığı zararlı etkinin ardından kişinin tedaviye hazır olup olmadığının önemli olduğunu vurgulayan Soykal, şunları kaydetti:
     Ses, nefes ve beden çalışması sanat ve rahatlama terapisinde kullanılan bir yöntemdir. Sanat terapi, stres ve öfke kontrolüne, iletişim gelişimine katkısı olan bir çalışmadır. Kişinin nefesini duyumsaması ve denetleyebilmesi, ona öz güven kazandırır. Sanat terapide sesi denetleyebilmek, ayrımlamak ve değişik ses seviyelerinin saptamak önemli bir unsurdur. Nefesi verirken ssss, füfff, hıhhh gibi sesler çıkarılarak sıkkınlık ve gerginlik nefes yoluyla dışa vurulur ve rahatlanır. Kişi bu uygulama ile yüz kaslarını çalıştırır. Yanaklar balon gibi şişirilir, dil ağız içinde ve çevresinde dolaştırılır, alın kasları yukarıya çıkartılır, dudaklar öne, yanlara ve yukarıya götürülür. Sanat terapide dil, çene ve dudak çalışması temeldir.
     Sanat terapiyle tedavi edilen hasta istatistiğine göre, tedaviden bütün yaş gruplarının fayda gördüğünü belirten Soykal, İnsanoğlunun programlı ve bilinçli uyguladığı her hareket sorunu olduğu noktasını tedavi eder. Aslında bütün problemlerin çözümü kişinin kendi bilincinde ve bedeninde saklıdır dedi.
    
     Muhabir: Cihan Demirci / Rahmi Cinokur
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Travmalar, sanat terapiyle iyileşiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER