TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Sergisi açıldı


MALATYA (A.A) - TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Sergisi açıldı.
     İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezindeki serginin açılışını TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü ve İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan İçen ve İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut yaptı.
     İlhan İçen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Malatya, Bingöl, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Tunceli, Elazığ ve Adıyamandaki liselerde eğitim gören öğrencilerin projelerinin katıldığı sergiyi gezmeye bütün Malatyalıları beklediklerini söyledi.
     Sergi için 405 başvuru yapıldığını belirten İçen, bu projelerden 72sini sergiye aldıklarını, bunlardan da 11inin Ankaradaki final yarışmasına katılacağını kaydetti.
     TÜBİTAKın başarısına dikkati çeken İçen, bu başarının arkasında küçük görünen bu projelerin de katkısı olduğunu ifade etti. İçen, Bu yarışmalara TÜBİTAK 1968de 400 proje ile başlamış. Şu anda Türkiye çapında 7 bin projeye ulaşmış durumda dedi.
     Sergiye katılan projelerden Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden Furkan Kalaycıoğlu ve Yusuf Kenan Anadolu Lisesinden Aziz Karanın Malatyanın Akçadağ Yöresinde Görülen Taş Atma, Taş Atmaya Dayalı Oyunların ve Tarihi Kökenlerinin Araştırılması adlı kültür tarihi araştırması dikkati çekti. Halk arasında söylenen Akçadağlılar hızlı taş atar sözünü araştıran öğrenciler, ilçeye giderek yaşlı insanlarla görüştü.
     Öğrencilerden Furkan Kalaycıoğlu, kol sapanı, çobanların genellikle oynadığı çıtlık taşı gibi oyunların ilçede yaygın olduğunu söyledi. Kalaycıoğlu, Bu taş oyunlarının Yörük kültüründen geldiğini görüyoruz. İlçede özellikle Hacı Ahmet köyünde düğün ve şenliklerde yaygın olarak oynanıyor diye konuştu.
     Elazığ Doğa Koleji öğrencilerinden Alperen İlhan ve Zeynep Erdemin Karanfilin Antioksidan ve Antiobezite Etkinliğinin Değerlendirilmesi adlı projede de öğrenciler karanfilin tokluk hissi verdiğini ve bu nedenle obeziteyi önlemede etkisinin bulunduğunu ortaya koydu.
     Malatya Fen Lisesinden Helin Alagöz de Kayısı Çekirdeğinden Üçü Bir Arada Kahve Yapımı adlı projelerinde natürel kayısının çekirdeğini, üçü bir arada kahve üretiminde süt tozu yerine kullanmayı hedefledi. Helin Alagöz, süt tozu yapımı için kayısı çekirdeğinin öz sütünü kullandı.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER