TÜGİAD Genel Başkanı Yücelen:

TÜGİAD Genel Başkanı Yücelen: -Türk ihracatçısının Avrupa pazarlarındaki daralmayı, Afrika ile telafi ederek, yeni pazarlara yayılması, büyümemizin yönünü de belirleyecek


BURSA (A.A) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Ali Yücelen, Türk ihracatçısının Avrupa pazarlarındaki daralmayı, Afrika ile telafi ederek, yeni pazarlara yayılması, büyümemizin yönünü de belirleyecek dedi.
     Yücelen, TÜGİAD Bursa Şubesinin aylık olağan toplantısı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinde büyümede daralma gözlenmesiyle Türkiyede de bu daralmanın gözlendiğini söyledi.
     Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçının yaptığı basın açıklamalarından bu daralmanın 2013te de süreceğinin anlaşıldığını belirten Yücelen, Zaten son dönemdeki büyümede artış, tamamen ihracat kaynaklıydı. Türk ihracatçısının Avrupa pazarlarındaki daralmayı, Afrika ile telafi ederek, yeni pazarlara yayılması önümüzdeki günlerde büyümemizin yönünü de belirleyecek diye konuştu.
     2012nin son çeyreğinde ekonominin yüzde 3 civarında büyümesini beklediklerini belirten Yücelen, 2013te de büyüme rakamının çok çok farklı olmayacağını düşünüyoruz. Biz kendimize şu soruyu soruyoruz, Acaba bu dünyadaki büyüme daralması artık kalıcı mı- Artık dünya ekonomisi, eskisi gibi rakamlarda büyüyemeyecek mi- Bu soruları sorup, bunlara da hazırlıklı olmamız gerekiyor ifadelerini kullandı.
     Yücelen, kamu harcamalarının büyüme rakamlarını etkileyeceğine dikkati çekerek, özellikle 2013teki belediye seçimlerinin büyüme rakamlarında etkili olacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin ihracata dayalı olarak ilerlemesinin umutlandırdığını ifade eden Yücelen, Dünyadaki krizden etkilenmememiz beklenemezdi. Yine de ekonomimizin iyi olduğunu, iyi ilerlediğini ve komşularımıza, Avrupa ekonomisine kıyasla iyi gittiğimizi söyleyebiliriz dedi.
     Türkiye ekonomisinde, TÜGİADın önerdiği bazı yapısal değişikliklerin uygulanması halinde, büyümede sağlam adımlar atılabileceğini vurgulayan Yücelen, şunları kaydetti:
     Avrupada euro bölgesi, bir bütün olarak en azından kısa veya orta vadede kalmaya devam edecek. Bu demektir ki, ekonomideki sıkıntıyı aşmak üzere çeşitli önlemler alacaklar. Bu da bizim ihracatçımızın kur yükünü hala sırtında taşıyacak olması demek. Yani bizim kontrol edemeyeceğimiz bazı mekanizmalardan, kurla ilgili para politikalarından bahsedebiliriz. Eğer bizim de önerdiğimiz bazı yapısal değişiklikler yapılırsa ki, TÜGİAD bunu her platformda ifade ediyor, önümüzdeki günlerde büyüme konusunda daha sağlam adımlar atılabilir.
     Yücelen, Türkiyenin ekonomi planlarını Avrupa Birliği euro bölgelerine göre yapması gerektiğini de ifade ederek, Her ne kadar Avrupanın kuzeyinde, güneydekilere karşı mesafeli bir duruş olsa da, her ne kadar Almanya, güneyi desteklemiyor gibi bir tablo çizse de Avrupa Birliği euro bölgelerinin dağılmaması adına güçlü bir lobi var. Ve bu lobi, bu kısa vadede başarılıdır. Önümüzdeki günlerde planlarımızı buna göre yapmamız gerekir diye konuştu.
    
     -Almanya, en çok ve en çeşitli ihracatı yaptığımız ülke-
    
     Alman ekonomisinin dünya çapında güçlü bir ekonomi olduğunu, uzun yıllara dayandığını ve katma değeri yüksek markaları bulunduğunu söyleyen Yücelen, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Almanya, en çok ve en çeşitli ihracatı yaptığımız ülke. Almanyadaki ekonomide, şu anda daha ucuz pazarlara yönlendirme gözlüyoruz. Biz, buna göre, Avrupaya olan ihracatımızın düşeceğini öngörmüştük. Avrupa ülkeleri, güneydeki pazarları daraldığı için, bizimle aynı pazarlara yönelmeye başladılar. Biz, yine öngörüyoruz ki, önümüzdeki dönem, euronun, Türk lirasına göre daha gevşek durumu ve Türk lirasının değerli seyri devam ettiği sürece, bu ülkeler bizim rakibimiz olarak 3. pazarlarda yer alacak. Bunu gözlemleyebileceğimizi çok rahat söyleyebilirim. Yani hem bizim hedef pazarımız, hem de rakibimiz olarak piyasalarda Almanyayı görebileceğiz.
     2013ün Avrupa ekonomisinde bir toparlanma yılı olmayacağını söyleyen Yücelen, Önümüzdeki dönemlerde, Avrupa ekonomisinde alınan tedbirlerin etkileri görülecek. Bunun yanı sıra, 2013 için bahsettiğimiz, ekonomide daralmanın etkileri de daha yakından, halkın da anlayabileceği bir şekilde görülecek. Bu durumu, Türkiye olarak, biz de daha yakından hissederiz diye düşünüyorum dedi.
     Yücelen, Türkiyenin, girişimcileri, markalaşabilecek katma değeri yüksek sektörleri ve katma değeri yüksek ürünleri üretebilecek insanları desteklemesi halinde Türk ekonomisinin Avrupadaki daralmadan fırsat çıkarabileceğini kaydetti.
     Türkiyenin çok güzel ve çok genç bir nüfus sermayesi olduğunu dile getiren Yücelen, bu nüfusun girişimciliğe, yenilikçi sektörlere yönlendirilmesi halinde, önümüzdeki dönemde ülkenin çok büyük bir avantaj kazanacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Tarık Üzgün
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber TÜGİAD Genel Başkanı Yücelen: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER