Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Tarım Sorumlusu

Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Tarım Sorumlusu Emül: -"Gübrede sübvanse ve destekleme tekrar gündeme alınıp, yüzde 18 olan KDV düşürülerek, üretim maliyeti azaltılıp, çiftçilerimizin alım gücü kolaylaştırılmalıdır"


ANTALYA (A.A) - Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Tarım ve Gıda Sorumlusu Sebahattin Emül, çiftçinin alım gücünün kolaylaştırılabilmesi için gübrede sübvanse ve desteklemenin tekrar gündeme alınıp, yüzde 18 olan KDV oranının düşürülmesi gerektiğini bildirdi.
     Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Tarım ve Gıda Sorumlusu Sebahattin Emül, yaptığı yazılı açıklamada, bitkisel üretimin en temel girdisinin gübre olduğunu ve Türkiyede kimyevi gübre hammadde kaynakları olmadığı için kimyevi gübrenin tamamınına yakınının ithal edildiğini kaydetti.
     1950li yıllardan, 1980li yılların sonuna kadar gübre bedellerinin aşamalı olarak yüzde 90a yakın kısmının devlet tarafından sübvanse edilerek çiftçilerin desteklendiğini hatırlatan Emül, 1990lı yıllardan itibaren sübvanse ve desteklerin azaltıldığını ifade etti.
     Emül, "Gübrede sübvanse ve destekleme tekrar gündeme alınıp, yüzde 18 olan KDV düşürülerek, üretim maliyeti azaltılıp, çiftçilerimizin alım gücü kolaylaştırılmalıdır" dedi.
     Hayvansal üretimin artırılması için etçi sığır cinsleri içerisinde dünyada en çok tercih edilen angus ırkı sığırların Türkiyeye getirilip yetiştirilmelerinin olumlu olduğunu da belirten Emül, ancak bu sığırların Türkiyede ithal edildikleri şartlarda yetiştirilemediğini öne sürdü.
     Emül, "Bu sığırların ithal edildiği ülkelerde yem ihtiyaçlarının büyük çoğunluğu mera şartlarından sağlandığından yem giderleri azdır. Üretim kalitesi için bu sığırlar Türkiyeye getirilmeden önce geldikleri ülkelerdeki mera ortamları ve yetirilme koşulları hazırlanıp sonra getirilmeli sağlanmalıydı" açıklamasında bulundu.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Leyla Ataman Koyuncuoğlu
<< Önceki Haber Tüketici Başvuru Merkezi Derneği Tarım Sorumlusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER