Türk Gıda Kodeksi Et ve Et

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği -DÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çelebiler: Uygulama, toplum sağlığının korunması açısından önemli bir adımdır


DÜZCE (A.A) - Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuray Yeşildal Çelebiler, kanatlı etle kırmızı etin karıştırılarak ürün elde edilmesini yasaklayan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğine ilişkin, Bu uygulama, toplum sağlığının korunması açısından önemli bir adımdır dedi.
     Çelebiler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliğinde ilgili firmalara verilen 3 aylık uyum süresinin iki gün önce sona erdiğini hatırlattı.
     Uygulama ile kanatlı etle kırmızı etin karıştırılarak ürün elde edilemeyeceğini ancak kırmızı et ve kanatlı etlerin kendi içinde karıştırılabileceğini ifade eden Çelebiler, sözleri şöyle sürdürdü:
     Derin dondurucuların kapaklarını incelediğimizde balık etleri için 2-6 ay, tavuk ve küçükbaş hayvan etleri (koyun, keçi vb.) için 4-8 ay, büyükbaş hayvan etleri (sığır, geyik vb.) için ise 6-12 ay süreyle korunabileceğini görmekteyiz. Bu etlerin saklanma süresi birbirinden farklıdır. Salam, sucuk, pastırma ve sosislere katılan nitrat ve nitritler yedikten sonra vücudumuzda nitrozaminlere dönüşür. Bu madde mide kanseri için risk faktörüdür. Bakanlığın taklit ve tağşişi engellemek amacıyla yaptığı bu uygulama, toplum sağlığının korunması açısından önemli bir adımdır.
     Çelebiler, nitrat ve nitrit miktarı denetimlerinin sıklaştırılması önerisinde de bulundu.
    
     Muhabir: Onur Orhan / Ömer Ürer
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER