Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 78. yıl dönümü -CHP Kırklareli Milletvekili Kesimoğlu: Cumhuriyet, bütün ülkemizi aydınlatan ışığı kadınların omuzlarında yükseldiği için kadınlarımızı da hak ettikleri noktaya taşımı


KIRKLARELİ (A.A) - CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, Cumhuriyetin kadınları hak ettikleri noktaya taşıdığını belirtti.
     Kesimoğlu, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 78. yıl dönümü, dolayısıyla yayımladığı mesajda, Cumhuriyet kadınlarının baskılara boyun eğmeyerek, tüm hak ve özgürlüklerine sahip çıkacaklarını ifade etti.
     Kadınların Cumhuriyetin aydınlanmasında önemli rol üstlendiklerini ifade eden Kesimoğlu, şunları kaydetti:
     Cumhuriyet, bütün ülkemizi aydınlatan ışığı kadınların omuzlarında yükseldiği için kadınlarımızı da hak ettikleri noktaya taşımıştır. 1934 yılında kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı tanındığında henüz birçok Avrupa ülkesinde kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktu. Türk kadınları Kurtuluş Savaşında gösterdiği büyük başarılar ve bağımsızlık mücadelesine sağladığı büyük katılım sonucunda bu hakkı kazanmıştır. Güvenecek hiçbir şeyimiz kalmasa bile kadınlarımız var olacak.
    
     - Milletvekili Dibek -
    
     CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 78. yılını kutlamanın heyecanını ve mutluluğunun yaşandığını bildirdi.
     Dibek, yaptığı yazılı açıklamada, Türk kadınının bir çok gelişmiş ülkeden çok önce seçme ve seçilme hakkını aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     CHP olarak tüzüğümüze koyduğumuz cinsiyet kotası ile kadınlarımızın ilçe yönetiminden, belediyeye ve milletvekilliğine kadar tüm seçimlerde en az yüzde 33 kota uygulamaya başladık. Tüm partilerin bunu uygulaması kadınların siyasal temsildeki sayılarını ve etkinliklerini artıracaktır. Kadınların içinde bulundukları fiili eşitsizlik, bir yandan haklarının verilmemesi, diğer yandan da ana gereksinimlerinin hak olarak kabul edilmemesi nedeniyle beslenerek büyüyor.
    
     -Babaeski Belediye Başkanı Hacı-
    
     Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı da, kadınlara sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel hayatta daha fazla yer vermemiz gerektiğini bildirdi.
     Hacı, yaptığı yazılı açıklamada, kadınların sosyal hayatta erkeklerle her zaman yan yana yaşaması gerektiğini belirtti.
     Kadınların her zaman fedakar davranışlar sergilediğini belirten Hacı, Yeri gelmiş kadınlarımız kundakta evlatlarını bırakıp savaş meydanlarında eşlerinin, çocuklarının yanında yer almışlardır. Memleketimizin varlık nedenlerini hazırlayan kadınlarımız olmuş ve kadınlarımız olacaktır. Çift süren, tarlayı eken, ormandan odunu, keresteyi getiren, ürünleri pazara götürerek paraya çeviren, aile ocaklarının dumanını tüttüren kadınlarımızdır. Kadınlara sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel hayatta daha fazla yer vermeliyiz ifadelerine yer verdi.
    
     Muhabir: Nihat Evren / Salih Baran
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER