Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar:

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: -Başbakanımızın kentsel dönüşüm projesini gönülden destekliyoruz. Kentsel dönüşümü afetlerle en büyük mücadele aracı olarak görüyoruz


SAMSUN (A.A) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Başbakanımızın kentsel dönüşüm projesini gönülden destekliyoruz. Kentsel dönüşümü afetlerle en büyük mücadele aracı olarak görüyoruz dedi.
     Akar, Büyük Samsun Otelinde düzenlenen bölge toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türk Kızılayında bir yıldır değişimin söz konusu olduğunu söyledi.
     Sağlık Bakanlığının 2014e kadar 1 milyon 800 bin ünite kan toplanması hedefi koyduğunu, kendilerinin de hedeflerini ona göre belirlediğini kaydeden Akar, Bu yıl yapılan bir incelemeyle nüfusun artışı ve diğer faktörler göz önüne alınarak hedefimiz 2014 için 2 milyon 100 bin üniteye çıkmıştır. Her şubenin, bölgenin ve her kan merkezinin hedefleri de buna göre revize edilip yükseltilecektir. Bunu kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla misali sizlerle paylaşıyorum. Kan konusunda durmak yok yola devam diyoruz diye konuştu.
     Van depreminde büyük başarı gösteren Türk Kızılayının bölgede destan yazdığını, Vanda 80 bin çadır kurduklarını belirten Akar, şunları kaydetti:
     Ayrıca Türk Kızılayı organizasyonuyla sivil toplum örgütleriyle valilik ve belediye başkanlıklarıyla yaptığımız kampanyalar neticesinde Vana gönderilen lojistik ve gıda malzemeleri 30 bin tırla nakledilmiştir. 30 bin tır Edirneden Vana kadar bir konvoyu ifade eder. Birisi günün birinde yanılıp da Türk Kızılayı bu işi yapamadı, devlet bu işin altında kaldı gibi laflar söylerse ona söylenecek en güzel laf bu milletin kendi kaynaklarından Türk Kızılayı koordinasyonunda, devlet koordinasyonunda Vana gönderdiği ihtiyaç malzemelerinin toplamı 30 bin tır demektir.
    
     -120 bin çadır kapasitesi yıl sonuna kadar tamamlanacak-
    
     Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile iş birliği yaptıklarını, çadır stoklarının 120 bin olmasına yönelik karar aldıklarını bildiren Akar, Türk Kızılayının 120 bin çadır kapasitesi yıl sonuna kadar tamamlanacak. Çadır demek çarpı 10 battaniye demektir. Yani 1 çadıra 10 battaniye gerekirse 120 bin çadır 1 milyon 200 bin battaniye, yastık yorgan gibi ihtiyaçları ifade etmektedir. Bunları sağlayacağız. Depolarımız bunlar için yeterli diye konuştu.
     Gerekirse AFADla yeni depolar inşa edeceklerini belirten Akar, şunları kaydetti:
     Türk Kızılayının Türkiyenin 10 yerinde büyük lojistik depoları var. Ayrıca 23 yerde küçük depolarımız bulunuyor. Bunlarla her türlü afete müdahale edebilecek durumdayız. Bugünlerde Türkiyenin her tarafı beşik gibi sallanıyor. Şırnakta, Fethiyede, Bitliste deprem oldu. Durmadan sallanıyoruz. Şundan eminiz, buralara müdahale edecek çadır kapasitemiz mevcut. Hatta genel müdürlüğümüz bu konuyla alakalı tedbiren batı taraflarında, Ege ve Akdeniz tarafındaki sallantılara karşı tırlarımızı yükledi ve bir müddet orada beklettik. Allaha çok şükür herhangi bir vakayla karşılaşmadık. Başbakanımızın kentsel dönüşüm projesini gönülden destekliyoruz. Kentsel dönüşümü afetlerle en büyük mücadele aracı olarak görüyoruz. Kentsel dönüşüm olursa, binalarımız depreme dayanıklı olursa hiçbir korkumuz olmayacaktır. Modern afet müdahale sistemlerine geçeceğiz. Futbol sahalarında, kapalı spor alanlarında, okullarda afet müdahalesi yapacağız ama kentsel dönüşüm olana kadar çadırımızı, battaniyemizi eksik etmeyeceğiz.
     Akarın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.
    
     Muhabir: Fatma Kalay/Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER