Türkçe Treni Afyonkarahisarda

Türkçe Treni Afyonkarahisarda -736. Karaman Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında İzmirden Karamana yola çıkan Türkçe Treni, Afyonkarahisara ulaştı


AFYONKARAHİSAR (A.A) - 736. Karaman Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında İzmirden Karamana yola çıkan Türkçe Treni, Afyonkarahisara ulaştı.
     Türkiye Yazarlar Birliği üyelerinin yanı sıra bilim adamları, yazarlar, şairler ve üniversite öğrencilerinin de yer aldığı Türkçe Trenini Afyonkarahisardaki Ali Çetinkaya Garında, Vali Yardımcısı Akgün Corav, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 7. Bölge Müdürü Enver Timurboğa, TCDD çalışanları ve Afyonkarahisar protokolü çiçeklerle karşıladı.
     Karşılamanın ardından, davetliler Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Kampüsü içerisindeki Erdal Akar Konferans Salonuna geçti. Burada, "Şiir Dili Türkçe" konulu bir konferans verildi.
     Konferans öncesi gazetecilere açıklama yapan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, her yıl bir devlet töreni şeklini alan Türk Dil Bayramı için çeşitli kutlamalar yaptıklarını ifade etti.
     Uğurlu, Karamanoğlu Mehmet Beyin 1277de yayınladığı ve Türk topluluklarına Türkçeyi egemen kıldığı fermanın yıl dönümünü, çeşitli etkinliklerle kutladıklarını aktardı.
     Türkçe ile alakalı ciddi işler yaptıklarını belirten Uğurlu, şöyle konuştu:
     "Bu yıl etkinlikler Mayısın 9unda başladı, 13ünde bitecek. Her sene, Türkçe konuşan ülkelerin temsilcileri etkinliğimize gelirler. Bunların da çoğu genç. Mesela bu sene 150 kişi geldi ve bu gelenler ülkelerinin birinci sınıf sanatkarı. Bunun yanı sıra 75 üniversiteden 400e yakın öğrenci geldi ve bunların çoğu Türkçe ile alakalı hassasiyetleri olan kişiler. Afyonkarahisarda bu kurultayı devam ettireceğiz. Karamanda devam edecek kurultay ve etkinlikler çerçevesinde Yunus Emre anması yapıp, Yunus Emre sofrası açacağız. 10 bin kişi ağırlayacağız, katılan bu 10 bin kişiye diş kirası ikram edeceğiz. Yani yemek yedikleri kaşıkları, kendilerine hediye edeceğiz. Bunun gibi bazı esprili faaliyetlerimiz var. Bu sene, Hz. Yunus ile ilgili yayınları, külliyeleri fazla miktarda bastırdık. Onları da dağıtarak tanıtıma ağırlık vereceğiz."
     Yurt dışında bulunan Karamanlıların, temmuz ayında Karamana dönmesiyle Yunus Emre ile ilgili bir etkinlik yapacaklarını bildiren Uğurlu, "Yunus Emre hakkında uluslararası katılımlı bir konferans düzenleyeceğiz. Türk Dili ile alakalı uluslararası bir Türkoloji merkezi kurduk, faaliyetlerimiz yıl boyunca devam edecek" dedi.
    
     Muhabir: Ali Kemal Akan - Mustafa Güngör
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Türkçe Treni Afyonkarahisarda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER