Türkiyede ekmek israfı

Türkiyede ekmek israfı -Samsun Valisi Aksoy: Türkiye genelinde üretilen ekmeğin yüzde 5.9u israf edilirken, Samsunda bu oran yüzde 14.6dır


SAMSUN (A.A) - Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye genelinde üretilen ekmeğin yüzde 5.9u israf edilirken, Samsunda bu oran yüzde 14.6dır dedi.
     Vali Aksoy, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) başlattığı Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, Türkiyede temel besinin, ekmek ve diğer tahıl ürünleri olduğu belirtildi.
     Tahıla dayalı beslenmenin baskın olduğu Türkiyede her yıl 37 milyar ekmek üretildiğini, bu üretimin 35 milyarının tüketildiğini, 2 milyar ekmeğin ise israf edildiğini anlatan Vali Aksoy, israf edilen ekmeğin yılda 700 milyon dolar kayba neden olduğunu açıkladı.
     Samsunda yılda 90 bin 661 ton ekmek üretildiğini ifade eden Aksoy, Samsunda 11 bin 606 ton ekmeğin israf edildiğini söyledi.
    
     -Samsunda üretilen ekmeğin yüzde 14.6sı israf ediliyor-
    
     Samsunda israf edilen ekmek oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu bildiren Aksoy, şunları kaydetti:
     Türkiye genelinde üretilen ekmeğin yüzde 5.9u israf edilirken, Samsunda bu oran yüzde 14.6dır. İlimizde ekmek israfı Türkiye ortalamasının üstündedir. Samsun Valiliği olarak hedefimiz, ekmek israfını önleme kampanyasını ilimizde başarıyla sonuçlandırmaktadır. Samsunda ekmek israfını Türkiye ortalamasının altına çekmeyi, hatta sıfırlamayı amaçlıyoruz.
     Ekmeğin israf edilmemesi için vatandaşların gereksinimlerinden fazla ekmek almaması gerektiğini vurgulayan Aksoy, ekmeğin uygun koşullarda saklanması gerektiğini, kalitesi düşük ekmeğin alınmamasının önemli olduğunu vurguladı.
     Ekmek israfının daha çok yemekhaneli iş yerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalarda yaşandığını anlatan Vali Aksoy, vatandaşlardan otel ve lokantalarda ekmek israfını önleme kampanyasına destek vermelerini istedi.
    
     Muhabir: Fatma Kalay - Mustafa Çavuş
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Türkiyede ekmek israfı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER