Türkiyeye sığınan Suriyeliler

Türkiyeye sığınan Suriyeliler -Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan ve Türk Kızılayının Hatayda kurduğu 5 çadır kentte kalan 11 bin 800 Suriyeliye barınmadan yeme içmeye, eğitimden sağlığa kadar her türlü imkan sun


HATAY (A.A) - İsmihan Özgüven - Ülkelerindeki olaylardan kaçan ve Türk Kızılayı tarafından Hatay ve ilçelerinde kurulan 5 çadır kentte kalan Suriyelilerin günlük yaşamlarını sürdürebilecekleri her türlü ihtiyaçları karşılanıyor.
     Hatayın Antakya, Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde, Suriyedeki olayların başlamasının hemen ardından kurulan ve Suriyeden kaçarak Türkiyeye sığınanlara ev sahipliği yapan çadır kentlerde 11 bin 800 Suriyeli barınıyor.
     Hataydaki 5 çadır kentteki toplam 2 bin 800 çadırda konaklayan Suriyelilere, barınmadan yeme içmeye, eğitimden sağlığa kadar birçok alanda hizmet veriliyor.
     Kimi evinin bombalanması, kimisi de çatışmalarda yakınlarını kaybetmesi nedeniyle ülkesini terk eden Suriyeliler, çadır kent alanında oluşturulan spor alanlarında ve banklarda vakit geçirip, televizyonlardan ülkelerindeki olayları takip ediyorlar.
     Yakınlarını kaybetmek ve evlerini terk etmenin üzüntüsüyle yaşamlarını sürdüren çoğu kadın ve çocuklardan oluşan Suriyelilerin en büyük tesellisi ise Türkiyenin kendilerine kucak açarak ev sahipliği yapması.
     Çadır kentteki erkekler, televizyon izleyip, arkadaşlarıyla sohbet ederek vakit geçirirken bir çoğu da ibadethanelerde ülkelerindeki olayların bitmesi için dua ediyor.
     Suriyeli kadınlar ise çadır kent alanındaki çamaşır makinelerinde çamaşırlarını yıkıyor, çadırlarda temizlik yapıp yemek pişiriyorlar. Bazı kadınlar da çadır kentte düzenlenen el işi kurslarına giderek hem yaşadıklarını biraz olsun unutuyor, hem de bir iş öğrenmenin mutluluğunu yaşıyor.
    
     -67 sınıfta Türkçe eğitim-
    
     Suriyeli çocuklar da burada oluşturulan sınıflarda eğitimlerini sürdürüyor. Hataydaki 5 çadır kent alanında oluşturulan toplam 67 derslikte bin 489u kız, toplam 2 bin 995 Suriyeli çocuğa Arapça bilen öğretmenler tarafından Türkçe okuma yazma eğitimi veriliyor.
     Toplam 115 öğretmen, Suriyeli çocuklara hem Türkçe okuyup yazmayı, hem de Türkçe şarkıları öğretiyor.
     Okuldan sonra hemen çadırlarına giderek ödevlerini tamamlayan çocuklar, soluğu kendileri için oluşturulan oyun alanlarında alıyor. Burada arkadaşlarıyla oyun oynayarak vakit geçiren çocuklar, olanlardan habersiz, kendilerine verilen oyuncaklarla oynuyor.
    
     -Kuru gıda yardımı-
    
     Eğitim hizmetlerinin yanı sıra çadır kentte kalan Suriyelilerin yemek ihtiyaçları hazırlanan gıda paketleriyle karşılanıyor.
     Şeker, çay, kahve, un, pirinç, makarna gibi gıda maddelerinin yanı sıra kahvaltılık malzemeler ile belli günlerde beyaz ve kırmızı et dağıtımı yapılan Suriyeliler, istedikleri yemeği kendi arzularına göre yapabiliyor.
     Kendilerine verilen ocaklarda yemeklerini pişirerek huzurlu bir ortamda olaylardan uzakta yaşamanın mutluluğunu yaşayan Suriyelilerin tek sıkıntıları ise geride bıraktıkları ve haber alamadıkları akrabaları.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Türkiyeye sığınan Suriyeliler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER