Türkiye 18. Kömür Kongresi

Türkiye 18. Kömür Kongresi -Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta: -Madencilikte eksikler var, bunları hep beraber yaşıyoruz. Ama bunları ortadan kaldırmak bir zihniyet değişikliğinin hep beraber yaşanmasıdır.


ZONGULDAK (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Madencilikte eksikler var, bunları hep beraber yaşıyoruz. Ama bunları ortadan kaldırmak bir zihniyet değişikliğinin hep beraber yaşanmasıdır dedi.
     Balta, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Prof. Dr. Arif Amirov Salonunda başlayan Türkiye 18. Kömür Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, davetlilerin güzel konuşmalarının ve eleştirilerinin olduğunu belirtti.
     Balta, özellikle Maden Mühendisleri Odasının düzenlemiş olduğu toplantılara katıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Bu toplantılarda madenciliğin sorunlarının tartışılmadığını ve siyasi yaklaşımlar olduğunu gördüm. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızın burada olmayışından bahsetti. Bir maden mühendisi ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı olarak buradayım. Madencileri ayağımıza çağırmadık. Antalyada, Afyonda, Sivasta ve ülkemizin değişik yerlerinde hem kamu adına hem özel sektör adına madencilerin sorunlarını beraber dinledik. Eleştiriyle, iş yapan insanların moralini bozarsak gelecekten fazla verim bekleyemeyiz.
    
     -Kömür kongresiyle alakalı eleştiriler yapılmalı-
    
     Türkiyede iş kazalarına değinen Muhammet Balta, şunları kaydetti:
     Madencilikte eksikler var. Bunları hep beraber yaşıyoruz. Ama bunları ortadan kaldırmak bir zihniyet değişikliğinin hep beraber yaşanmasıdır. İşçi, işveren, muhalefet ve bütün insanlar hep beraber topyekün bir mücadele yapılması lazım. İşçi bir emekçidir, onları sahiplenmek lazım. İş yapan insanlara da hep beraber sahip çıkmamız gerekir. Kömür kongresindeyiz. Kömürle alakalı düşüncelerimizi burada paylaşmak isterdim. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürkün bizlere gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine çıkmak, herhalde sadece oturduğumuz yerden slogan atmakla olmuyor. Ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkması için gece gündüz çalışıyoruz. Burada hükümet yetkililerinin insanları dışladığını ve hakir gördüğünü diyemeyiz. Bu kongreye katılan insanların konuşma şeklinin düzenlenmesi gerekir. Kömür kongresiyle alakalı eleştiriler yapılması lazım.
    
     -Çevreye uyumlu yapılan HESlere evet diyoruz-
    
     Türkiye madenciliğine bakıldığında yer altının 150 metre altına kadar fotoğrafını çektiklerini ifade eden Muhammet Balta, şöyle devam etti:
     Yer altı zenginliklerimizi bulup ortaya çıkarmak için fotoğrafını çekmemiz lazım. Bu zenginlikleri ortaya çıkarmamız gerekir. Neden dışarıya bağımlılığı ortadan kaldırmak için Hidro Elektrik Santralleri (HES) kurulmuş, Rüzgar enerjisiyle çalışan santraller kurulmuş. Yıllarca akan sularımız boşa akmış. Ama ben şuna katılıyorum. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı olarak diyorum ki çevreye uyumlu yapılan HESlere evet diyoruz. Çevreye zarar verebilecek HESlere biz de karşıyız.
    
     -CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk-
    
     Kömür kongresinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızın ve bürokratların olmamasını eleştiren CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Sorunları çözmek siyasetçilerin görevidir. Sorunları dile getirmemizden iktidar çevreleri ve bürokratlar alınmamalıdır. Çünkü siyaset yapılırken halka Ben bu sorunları çözeceğim diye taahhütte bulunuluyor. Dolayısıyla bu madenciliğin de sorunları var dedi.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, 1970li yıllarda Türkiyede toplam enerji ihtiyacının yüzde 70inin yerli kaynaklardan karşılandığını bugün bu oranın yüzde 30lara indiğini söyledi.
     Türkiyenin enerji ihtiyacının yüzde 74nün ithalatla karşılandığını ifade eden İnan, Dünyada elektrik üretiminin yüzde 41i kömürden, yüzde 20si doğalgazdan, yüzde 16sı sudan, yüzde 14,8i nükleer santrallerden, yüzde 5,5i petrolden ve yüzde 2,3ü diğer kaynaklardan karşılanmaktadır dedi.
     Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun da Türkiyede bugün itibarıyla 12 milyar ton linyit ve yaklaşık 1 milyar 200 milyon ton taşkömürü rezervi bulunduğunu belirterek, Ülkemizin enerji bağımsızlığı konusundaki karnesi iç açıcı değil. Türkiye, dünyada ithal enerji bağımlılığı en yüksek ilk 10 ülke arasında diye konuştu.
     BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise madencilerin ülkenin bugünlere gelmesinde büyük payı olduğunu belirtti. Özer, Türkiyenin gelişme yakaladığına inandığını ve bu gelişmenin de başarılı olması için çok çalışılması gerektiğini, bunun için de itici kuvvetin enerji olduğunu bildiklerini vurguladı.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı / Sinan Özmüş
     Yayıncı: Berin Alpaslan
<< Önceki Haber Türkiye 18. Kömür Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER