Turnalar Seyfe Gölü Kuş Cennetini mesken

Turnalar Seyfe Gölü Kuş Cennetini mesken tuttu -Göçmen kuşlar olarak bilinen turnalar, kurumaya yüz tuttuğu yıllarda terk ettikleri Kuş Cennetinde çoğalmaya başladı


KIRŞEHİR (A.A) - Göçmen kuşlar olarak bilinen turnalar, Ramsar Sözleşmesi, Tabiat Koruma Alanı ve 1. Derece Doğal Sit Alanı ile koruma altına alınan Seyfe Gölü Kuş Cennetini mesken tuttu.
     Kırşehirin Mucur ilçesi sınırlarındaki Kuş Cennetine gelen binlerce turnadan geçen yıl 4 çift, bu yıl ise 20 çift burada yuva yaptı.
     Seyfe Gölü Ekoloji Derneği (SEYGED) Başkanı Ömer Çetiner, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, göldeki su seviyesi yükseldikçe kuş türlerinin de artmaya başladığını söyledi.
     Geçen yıllara göre su seviyesinin daha iyi durumda olmasının mutluluk verici olduğunu belirten Çetiner, Kuş Cennetinde flamingo, ördek ve diğer kuşların da görüldüğünü ifade etti.
     Çetiner, "Gün geçtikte bizim dostlarımız dediğimiz kuşlarımızın sayısı da artmakta. Bilhassa son 2 yıldır turnaları görüyoruz. Geçen sene burada 4 çift turna yuva yapmıştı. Şu anda 20 çift turnayı konaklamış olarak görebiliyoruz. Çünkü turnalar, göçmen kuşlardır. Burada fazla kalmazlardı. Ortamın güzelliğinden dolayı turnalar da artık Seyfe Gölü Kuş Cennetinde konaklamaya başladı. Yine burada flamingoları, ördekleri görüyoruz. Mevsimi geldiğinde diğer kuşları da göreceğiz" dedi.
     Dernek olarak amaçlarının bu güzelliklerin devam etmesi olduğunu dile getiren Çetiner, su seviyesinin korunması ve su akışının sağlanması için Seyfe Gölü Yönetim Planının eksiksiz olarak uygulanması gerektiğini vurguladı.
     Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunun, Seyfe Gölü Kuş Cennetini sürekli gündemde tuttuğunu ve her türlü desteği verdiğini anlatan Çetiner, şunları kaydetti:
     "Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Ancak, daha mevsimin başındayız. Sularımız ideal seviyede olmasa da belirli bir seviyeye ulaştı. Yaz ayları geldikçe göle gelen su miktarı azalıyor. Buharlaşma nedeniyle de göldeki su seviyesi giderek azalıyor. Su seviyesini arttırmak için gölde alınacak bazı tedbirler var. Bunların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bir şeyler yapılıyor ama yeterli değil. Biraz daha hızlandırmamız gerekiyor."
     Kuş Cennetini ziyarete gelecekler için de bazı çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çeken Çetiner, "Göle gelen ziyaretçiler için ortamın hazırlanması, göle giden yolların düzeltilmesi, yön levhalarının konması gerekmektedir. Seyfe Gölü kuş Cenneti, Kırşehirimizin ve Türkiyemizin olmazsa olmazlarındandır. Buradaki güzelliklerin devam etmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız
     Yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Turnalar Seyfe Gölü Kuş Cennetini mesken Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER