Tüyap, bu yıl Diyarbakırda 11 fuar

Tüyap, bu yıl Diyarbakırda 11 fuar düzenleyecek -Genel Müdür İlhan Ersözlü: 2013 yılında 345 bin ziyaretçiyi 630 firmayla buluşturacağız


DİYARBAKIR (A.A) - Tüyap Diyarbakır Genel Müdürü İlhan Ersözlü, bu yıl Diyarbakırda düzenleyecekleri 11 fuarda, 345 bin ziyaretçiyi 630 firmayla buluşturacaklarını söyledi.
     Ersözlü yaptığı açıklamada, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. olarak 2009 yılından bugüne kadar bölgenin çekim merkezi olan Diyarbakırda 34 fuar gerçekleştirdiklerini belirtti.
     Bölgenin ticaret merkezi konumundaki Diyarbakırda 2012 yılında 27 ülkeden 525 firma ve firma temsilciliğinin katılımı ile düzenlenen 9 ayrı fuarda, aralarında Ortadoğu ülkelerinden gelenlerin de bulunduğu 288 bin 319 kişiyi ağırladıklarını bildiren Ersözlü, bu sayede hem Diyarbakır hem de bölge ekonomisine büyük katkı sağladıklarını kaydetti. Bu fuarlarda 300 milyon doların üzerinde iş bağlantısının gerçekleştirildiğini ifade eden Ersözlü, fuarı gezmek amacıyla Diyarbakıra gelen 115 bini aşkın kişinin de il ekonomisine ayrıca katkıda bulunduğunu vurguladı.
     Ersözlü, özellikle Diyarbakır Kitap Fuarı, Ortadoğu İnşaat Fuarı, Diyarbakır Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile Ortadoğu Ahşap İşleme ve Makineleri Fuarının sektörlerinin aranan ve beklenen organizasyonları haline geldiğini belirterek, Tüyap Diyarbakır olarak 2013 yılında 11 fuar düzenleyeceğiz. Bu fuarlarımızda 2013 yılında 345 bin ziyaretçiyi 630 firmayla buluşturacağız. Yıllardır büyük başarıyla gerçekleştirdiğimiz ve geleneksel hale gelen fuarlarımızda, önümüzdeki yıl 200 bini ziyaretçiyi Türkiyenin dört bir tarafından Diyarbakıra getirerek turizme de katkıda bulunacağız dedi.
    
     -Türkiye genelinde 452 fuar düzenlenecek
    
     Genel Müdür Ersözlü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) açıkladığı rakamlara göre, 2013 yılında Türkiye genelinde 452 fuar projesinin organize edileceğini kaydederek, şöyle konuştu:
     Bu 452 fuarın 106sı TÜYAP Fuarcılık Grubuna ait olacak. Gerek düzenlediğimiz fuar sayısı bakımından sektörün yüzde 25ine, fuar alanı açısından ise pazarın yüzde 45ine hakimiz. İstanbul dışındaki fuar alanlarımızda 59 fuar gerçekleştiriyoruz. İstanbul dışında gerçekleşen fuar sayısının 221 olduğunu düşünürsek, Anadoluda düzenlenen fuarların üçte birini Tüyap olarak gerçekleştiriyoruz.
     Uluslararası Fuarlar Birliğinin (UFI) verilerine göre; dünya fuarları sayısından Avrupanın ve Kuzey Amerikanın paylarının düştüğünü, Asya Pasifik ülkelerinin paylarının arttığını görmekteyiz. Avrupa payının yüzde 50den yüzde 48e, Kuzey Amerikanın payının ise yüzde 26dan yüzde 24e düştüğünü, Asya Pasifik ülkelerinin ise yüzde 16dan yüzde 20ye çıktığını görüyoruz. Türkiyenin de içinde bulunduğu Orta Asya ve Kuzey Afrikayı kapsayan Mena (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesi dünya fuarcılığından aldığı pay artış göstererek, yüzde 2ye çıkmıştır. Bu yüzde 2nin yüzde 1ini de tek başına Türkiye almaktadır. Bu veriler bize bölgemizde ciddi bir kalkınma hamlesi olduğunu göstermektedir.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın/Meral Özdemir
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Tüyap, bu yıl Diyarbakırda 11 fuar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER