Üç caminin özelliklerini taşıyor

Üç caminin özelliklerini taşıyor -Giresunun Bulancak ilçesinde yapımına 25 yıl önce başlanarak 2 yıl önce ibadete açılan Sarayburnu Camisi, Bursa Ulu Cami, Sivas Divriği Camisi ve İstanbul Şehzadebaşı Camisinin özelliklerini taşım


GİRESUN (A.A) - Sinan Yıldız - Gültekin Yetgin - Giresunun Bulancak ilçesinde yapımına 25 yıl önce başlanarak 2 yıl önce ibadete açılan Sarayburnu Camisi, Bursa Ulu Cami, Sivas Divriği Camisi ve İstanbul Şehzadebaşı Camisinin özelliklerini taşımasıyla dikkati çekiyor.
     Sarayburnu Camisini ve Külliyatını Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Asım Dizdar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1983 yılında karar verilerek 1987 yılında inşaatına başlanan caminin mimarisinin, Osmanlı sultanları ile ailesi tarafından yaptırılan ve sultan camileri anlamına gelen selatin cami özelliğinde olduğunu söyledi.
     Caminin eski usul olarak tabir edilen kesme taş işçiliğiyle, Cumhuriyet tarihinin, geleneksel Selçuklu ve Osmanlı mimarisi özellikleriyle yapılmış nadir eserlerden biri olduğunu belirten Dizdar, şöyle devam etti:
     Camimiz, tamamen taş yapı tekniğiyle yapıldı. Hiçbir bölümünde alçı kullanılmayıp kesme taşlar kullanıldı. İstanbul Şehzadebaşı Camisinin aynısı olan camimizin giriş kapısı Sivasın Divriği ilçesindeki Ulu Caminin, UNESCO tarafından dünya mirasları alınan kuzey kapısının aynısıdır. Bunun ayrı bir önemi vardır. Yine camimizin içinde Bursa Ulu Camideki havuzdan bulunmaktadır. Bunlar da Selçuklu mimarisinin izlerini taşımaktadır.
    
     -20 usta, 130 işçi hiçbir ücret talep etmeden çalıştı-
    
     Dizdar, bugüne kadar 20 usta, 130 işçinin imece usulüyle hiçbir ücret talep etmeden çalıştığı caminin 2 yıl önce ibadete açıldığını, çevre düzenlemesi ve bazı küçük eksiklerinin de kısa sürede bitirilmesiyle tamamlanacağını anlatarak, şöyle konuştu:
     Üç önemli caminin mimari özelliklerini taşıyan camimiz, yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor. Camimizin içi tamamlandı ve ibadete açıldı. Çevre düzenlemesi de tamamlandığında çok daha güzel olacak ve ziyaretçi sayısı da artacak. 5 bin cemaat kapasitesine sahip camimiz 8 dönüm alan üzerine kuruldu. 7 milyon lira harcanan camimizi birçok devlet yetkilisi ziyaret ederek yardım sözü verdi. Destek konusunda ümitliyiz.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Üç caminin özelliklerini taşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER