Uludağ İhracatçı Birliklerinin ağustos ayı ihracat

Uludağ İhracatçı Birliklerinin ağustos ayı ihracat rakamları -Birliğin ağustos ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14lük düşüşle 1 milyar 177 milyon 639 bin dolar oldu -2012nin ilk 8 ayında ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine


BURSA (A.A) - Üyelerinin büyük bölümünü otomotiv ve tekstil firmalarının oluşturduğu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kanalıyla ağustos ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14lük düşüşle 1 milyar 177 milyon 639 bin dolar oldu.
     2012nin ilk 8 ayında ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 5lik düşüşle 13 milyar 478 milyon 144 bin dolar olarak gerçekleşti.
     UİBden yapılan yazılı açıklamaya göre, UİB bünyesindeki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), ağustosta 913 milyon 351 bin dolarlık ihracata imza attı. Ağustosta, ihracatı yüzde 18,5 değer kaybeden OİBin yılın ilk 8 ayında da kaybı yüzde 9,15i buldu ve 8 aylık ihracat, 11 milyar 45 milyon 851 bin dolar, 1 Eylül 2011den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı ise 17 milyar 127 milyon 725 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.
     Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) ağustos ayı ihracatında fazla bir değişim gözlenmezken, aylık ihracat, 85 milyon 764 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİBin yılın ilk 8 ayında toplam ihracatı da 2011e oranla yüzde 7,19 artarak 807 milyon 243 bin dolara yükseldi. UTİBin yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 7,34 olurken ihracat, 1 milyar 169 milyon 320 bin dolara tırmandı.
     Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı ise ağustosta yüzde 21,46 değer kaybıyla 36 milyon 713 bin 373 dolar oldu.
     UİBe bağlı birlikler arasında, ağustos ayında ihracatını en fazla artıran birlik Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) oldu. UMSMİB ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 53,78 oranında artırarak, 19 milyon 595 bin 752 dolara ulaştı.
     Ağustosta ihracatını yüzde 16,27 oranında artıran Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 7 milyon 172 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve diğer başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise ağustosta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17lik yükselişle 115 milyon dolar oldu.
     UİBin ağustos ihracatı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14lük düşüşle 1 milyar 177 milyon 639 bin dolar oldu. Yılın ilk 8 ayında ise ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 5lik düşüşle 13 milyar 478 milyon 144 bin dolar olarak gerçekleşti.
     Geriye dönük 1 yıllık ihracat da 20 milyar 666 milyon 398 bin dolar seviyesinde kaldı.
    
     -Orta Doğudaki gelişmelere rağmen, döviz kazandırma çabası-
    
     UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirerek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanın İkinci ve üçüncü çeyreklerde, Türkiye ekonomisi, ihracatla büyüyecek şeklindeki açıklamasının kendilerine moral kaynağı olduğunu belirterek, Çağlayanın İhracatçılarımızla pazar çeşitliliği yaratarak adeta tekeden süt çıkarırcasına ihracatımızı artırıyoruz ifadelerine katıldığını kaydetti.
     Gençoğlu, Avrupa Birliği ekonomisindeki durum, paritedeki gerileme, Orta Doğudaki gelişmelere rağmen Türk ihracatçıları olarak ülkeye daha fazla döviz kazandırma çabası içerisindeyiz ifadesini kullandı.
    
     -Çinin çağrısını gözardı edemeyiz-
    
     Çin Başbakanının Küresel mali kriz ve Avrupadaki borç krizinin etkileri gittikçe derinleşiyor. 2008deki küresel krizden bu yana en derin ekonomik düşüşler yaşanmaya başladı açıklamalarını hatırlatan Gençoğlu, şunları kaydetti:
     Moral ve motivasyonumuz elbette yüksek olmalı ancak global ortamda etkileşim de bir gerçek. Çin Başbakanı, küresel ekonomik krizin etkilerinin daha da kötüleşmekte olduğunu belirtti ve Avrupaya harekete geçme çağrısında bulundu. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çinin çağrısını gözardı edemeyiz.
    
     -Son iki ayda ihracat rakamlarında önemli bir gerileme var-
    
     Gençoğlu, avro bölgesindeki belirsizliklerin, enflasyonun ve işsizliğin artmasına sebep olduğunu ve bölgedeki ekonomik güven verilerinin 2009 yılının seviyelerine kadar gerilediğini bildirdi.
     Almanyadaki perakende satışlarında görünen beklenmedik düşüş hakkında değerlendirmelerde bulunan Gençoğlu, şöyle devam etti:
     Bu durum ihracatının büyük bölümünü Avrupa ülkelerine yapan bizleri elbette etkiliyor. İhracatta temel sektörlerimiz başta olmak üzere, son iki ayda ihracat rakamlarında önemli bir gerileme var. Ekonomistler, küresel finansal krizin mutasyona uğramaya devam ettiğine ve politik risklerin ekonomik risklerden hala daha yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar.
     Avrupadaki ekonomik zayıflamaların daha birkaç yıl süreceğinin öngörüldüğünü belirten Gençoğlu, Türkiyenin, Avrupadaki ekonomik zayıflamanın birkaç yıl daha devam edeceği varsayımıyla yeni pozisyonlar alması gerektiğini, bunun için de rekabetçi, dengeli ve istikrarlı bir kur politikasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Uludağ İhracatçı Birliklerinin ağustos ayı ihracat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER