Uludağ Üniversitesinde Yalın Düşünce ve Uygulamaları

Uludağ Üniversitesinde Yalın Düşünce ve Uygulamaları Paneli -Rektör Danışmanı Prof. Dr. Kurt: UÜ Tıp ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Türkiyede sağlık sektöründe yalın uygulamanın kullanımına yönelik ilk bilimsel araştırmay


BURSA (A.A) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayberk Kurt, UÜ Tıp ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Türkiyede sağlık sektöründe yalın uygulamanın kullanımına yönelik ilk bilimsel araştırmayı yürütüyor. Pilot uygulamadan başarılı sonuçlar aldık dedi.
     Prof. Dr. Kurt, 2. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen Yalın Düşünce ve Uygulamaları konulu panelde yaptığı konuşmada, Çoğu Azla Yapmak adı verilen projede, Atatürk Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ARUAM) pilot uygulaması yapılan Yalın Sağlık Hizmeti çalışmasının ilk sonuçlarının alındığını söyledi.
     Türkiyede bir ilke imza atıldığına işaret eden Kurt, UÜ Tıp ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, Türkiyede sağlık sektöründe yalın uygulamanın kullanımına yönelik ilk bilimsel araştırmayı yürütüyor. Pilot uygulamadan başarılı sonuçlar aldık dedi.
     UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Emel ise Yalın Sağlık Hizmeti ile teşhis ve tedavi süreçlerinde verilen hizmetin niteliğinin yükseldiğini, hastaların bundan memnun kaldığını kaydetti.
     Bu çalışmanın üniversite hastanesinde yapılmış olmasının ayrı bir önem taşıdığını dile getiren Emel, gelecek çalışmalarda üniversite hastanelerinin farklı bölümlerinde de benzer iyileştirme uygulamalarının yapılabileceğini vurguladı.
     Emel, çalışmayla faturalandırma ve hasta tedavi süreçlerinin yalın yöntemlerle iyileştirilmeye çalışıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Faturalandırma sürecinde israfa neden olan, değer katmayan faaliyetler saptanmış ve çalışma öncesinde bu faaliyetler nedeniyle süreç ortalama 60 ile 75 gün sürmekteyken, bu süre, çalışma sonrasında 8 ile 14 güne düşürülmüştür. Böylece katma değer yaratmayan faaliyetler ortalama 68 günden 11 güne indirilmiş ve ortalama 57 günlük kazanç sağlanmıştır. Değer akış haritası doğrultusunda görev tanımları değiştirilerek hastane çalışanlarının üzerindeki değer katmayan işlem yükü kaldırılmış ve değer katan faaliyetlerle güncellenmiştir. Kaynağına inilen hataların bir daha oluşmaması için hatasızlaştırma aracılığıyla kalite kaynağında sağlanmıştır. Hatasızlaştırma adımı sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kesinti yüzdesinde ciddi düşüş sağlanmıştır. Kasım 2011de yüzde 10,68 olan kesinti, yüzde 0-1,5 seviyesine düşürülmüştür.
     Hasta memnuniyet anketleriyle, hastaların algıladıkları iyileşmeleri ortaya koyduklarını dile getiren Emel, Poliklinik hastasında muayene ve tetkik işlemleri yeterliliği ile verilen bilginin yeterliliği yüzdeleri artmıştır. Ayaktan hidroterapi hastasında, kayıt işlemleri sonrasında tedaviye başlayana kadar 30 dakikadan fazla bekleyenlerin yüzdesi azalmıştır. Yatan hastada ise bilgi işlemdeki kayıt işlemleri sonrasında tedaviye başlayana kadar 30 dakikadan fazla bekleyenlerin yüzdesi azalmıştır diye konuştu.
     Emel, Türkiyede yalın yöntemlerin sağlık sektöründeki uygulamalarının henüz yaygınlaşmadığını, bunların hastanelerde başarıyla uygulanması halinde hastanelerin gelişerek, daha verimli hizmet veren kurumlar haline geleceklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Uludağ Üniversitesinde Yalın Düşünce ve Uygulamaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER