Uluslararası Dünya Fenilketonüri Günü

Uluslararası Dünya Fenilketonüri Günü -İl Halk Sağlığı Müdürü Şener: -Yenidoğan bebeğinizin zeka engelli ve cüce olmasını istemiyorsanız 5 damla topuk kanını en yakın sağlık kuruluşuna aldırınız


MALATYA (A.A) - İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, ebeveynleri uyararak yenidoğan bebeğin zeka engelli ve cüce olmaması için 5 damla topuk kanının en yakın sağlık kuruluşunda alınması gerektiğini bildirdi.
     Şener, Uluslararası Dünya Fenilketonüri Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin fenilketonüri, kongenital hipotiroidi ve biotinidaz eksikliği hastalıklarının en sık görüldüğü ülkelerden biri olduğunu belirtti.
     Tüm yeni doğanların bu hastalıklar açısından taramasına yönelik, Neonatal Tarama Programı yürütüldüğünü hatırlatan Şener, fenilketonürinin anne ve babadan çocuğa geçen bir enzim eksikliği sonucu meydana gelen zeka geriliği hastalığı olduğunu kaydetti.
     Yaşamın ilk aylarında tespit edildiği takdirde hastalığın tedavisinin basit bir protein diyetiyle yapıldığını vurgulayan Şener, aileleri uyararak Yenidoğan bebeğinizin zeka engelli ve cüce olmasını istemiyorsanız 5 damla topuk kanını en yakın sağlık kuruluşuna aldırınız ifadelerini kullandı.
     Fenilketonüri hastalığının akraba evliliklerinde daha sıklıkla görüldüğünü ifade eden Şener, rahatsızlıklarla ilgili yenidoğan tarama testlerinin ücretsiz olduğunu, tüm sağlık kuruluşlarında alınan topuk kanıyla Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezinde değerlendirildiğini belirtti.
     (TBK-EMN)
<< Önceki Haber Uluslararası Dünya Fenilketonüri Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER