UNESCO heyeti Gaziantepte

UNESCO heyeti Gaziantepte -Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz: -İnsanlık, toplum, uluslararası toplum, bugün Suriyede yaşanan trajediyi durdurmak için daha fazla çaba harcamalıdır


GAZİANTEP (A.A) - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, insanlık, toplum, uluslararası toplum, bugün Suriye-de yaşanan trajediyi durdurmak için daha fazla çaba harcamalıdır dedi.
     Prof. Dr. Oğuz, Şehitkamil Kültür Merkezinde Suriyeli sığınmacıların tartışıldığı Yuvarlak Masa Toplantısında, Türkiyenin Suriyelilere yaptığı ev sahipliğinin kültürler arası boyut kazandığını belirtti.
     Gerçekleştirdikleri ziyaretle kamplardaki insanların hayatlarına, yaşantılarına, genel anlamda bakabilmeyi, gördüklerini uluslararası topluma aktarabilmeyi ve uluslararası toplumun duyarlılığını sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Oğuz, şöyle devam etti:
     İnsanlık motive olduğu zaman, duyarlılık gösterdiği zaman, nesli tükenmekte olan bir canlının dahi yaşamasını sağlayabilecek bir iradeyi bulabilmektedir. İnsanlık, dinmez, bitmez, tükenmez denilen savaşları, durdurabilme iradesine sahip olabilmektedir. Dolayısıyla insanlık, toplum, uluslararası toplum, bugün Suriyede yaşanan trajediyi durdurmak için daha fazla çaba harcamalıdır.
     Birçok küçük ülke nüfusu kadar olan ve 200 bini aşan sığınmacıların barındırılması, korunması ve eğitimlerinin sağlanması sırasında uluslararası toplumun dikkatini çekecek bazı sorunlar olabileceğini vurgulayan Oğuz, Kamplarda çok sayıda çocuk var. Bu konuda yeteri kadar duyarlılığın oluştuğunu ve süreçlerin yürütüldüğünü memnuniyetle öğreniyoruz. Ama eğitim, kültürlerin, kuşaktan kuşağa aktarılmasında çok temel unsurdur. Aynı zamanda eğitim, çağdaş insanın ortaya çıkması için de gereklidir diye konuştu.
     UNESCOnun kurulurken, eğitimi sürdürülebilir barışın temeli olarak gördüğüne dikkati çeken Oğuz, şöyle konuştu:
     Kamplar yaşama şartları bakımından anne ile kızı, baba ile oğlu, dede ile torunu bir araya getirme, onların yüzyıllar boyunca yaşattıkları kültürlerini, çocuklarına aktarma şansı ve şartları bakımından acaba nasıl- Bu sürdürülebilir bir imkan veriyor mu- Diğer yandan toplumsal cinsiyet eşitliği dediğimiz kadınların erkeklerle eşitliğini, onların UNESCO terimiyle söyleyecek olursak dezavantajlı durumlara düşmemesini sağlayacak tedbirler neler olabilir, uluslararası toplum açısından bunlara bakmamız gerekiyor.
     Nihayet iletişim, herkes için iletişim UNESCO terimidir. Bu açıdan onların iletişim hakları, uluslararası toplumla temas şartları nasıl, bu kamplar özelinde değil, bu çatışma durumunda ister bu tarafa gelsinler ister orada kalsınlar... İnsanlık olarak biz var olan kültürlerin, barışın, diyaloğun ve ister somut ister somut olmayan miraslar olsun, korunması konusunda da duyarlılık taşımak zorundayız.
     Ziyaret sonunda hazırlayacakları raporu UNESCOnun ilgili birimleri ve uluslararası toplumla mutlaka paylaşacaklarını aktaran Oğuz, böylelikle uluslararası topluma Türkiyenin ne denli zor bir işi ne kadar başarılı yürüttüğünü göstereceklerini ifade etti.
    
     -UNESCOnun kamplarda yapacağı çalışmalar önemli-
    
     Gaziantep Valisi Erdal Ata da, 2 yıldan beri Suriyede devam eden iç karışıklık nedeniyle yüz binlerce insanın ülkesini terk etmek zorunda kaldığını, bunların büyük bir bölümünün de Türkiyeye sığındığını anımsattı.
     Türkiyeye sığınan Suriyeli sayısının 200 bini geçtiğini aktaran Ata, Bunlara devlet olarak her türlü yardımı yapıyoruz ve her türlü desteği veriyoruz. Özellikle çadır kentlerde kalanların her türlü ihtiyaçları karşılanıyor dedi.
     Kamplarda kalan çocukların eğitim sorunlarıyla ilgili UNESCOnun yapacağı çalışmaların önemine dikkati çeken Ata, şöyle konuştu:
     Onlara okullarımızda eğitim veriyoruz. Ama bizim verdiğimiz eğitimle kendi ülkelerinde aldıkları eğitimin müfredatı zannediyorum farklı. Yeteri kadar öğretmen bulmakta zorlanıyoruz. Bu toplantıda, herhalde bu konulara ağırlık verilecek. Nasıl bir çözüm bulunacak, yarın bu çocuklar özellikle belki ara sınıflarda olanlar önemli değil de liseyi bitirip üniversiteye girecekler. Nasıl girecek, nasıl bir belge verilecek- Verilen belgelerin geçerliliği ne olacak- Bunların hepsi sorun olarak karşımızda duruyor.
     Toplantıda, Gaziantep İl Afet ve Acil Durum Müdürü Sinan Atakan da çadır ve konteyner kentlerde sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     Toplantıya Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Zirve Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Töremen, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber UNESCO heyeti Gaziantepte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER