Üniversite öğrencileri, bir günlüğüne engelli oldu

Üniversite öğrencileri, bir günlüğüne engelli oldu -Atatürk Üniversitesi BESYO öğrencileri, engellileri daha iyi anlayabilmek, empati kurabilmek için tekerlekli sandalyeyle basketbol oynadı, koltuk değneğiyle maç yaptı (Fotoğraf


ERZURUM (A.A) - Erzurumda üniversite öğrencileri, empati kültürünün gelişmesine katkı sağlamak için tekerlekli sandalyeyle basketbol oynadı, koltuk değnekleriyle maç yaptı.
     Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) ile Engelsiz Üniversitesi Birimi tarafından düzenlenen program kapsamında, spor kompleksine tekerlekli sandalye ve koltuk değnekleriyle gelen öğrenciler, refakatçilerin de yardımıyla basketbol oynadı.
     Koltuk değnekleriyle futbol maçı yapan öğrenciler, bir günlüğüne engelli olarak, onların ruh halini yaşamaya çalıştı. Spor yapmakta zorlanan gençler, "Engelliler Haftası" dolasıyla yaptıkları etkinlikte, kendilerini engelli gibi hissederek, empati kurmaya çalıştı.
     BESYO öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Şirinkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, empati davranışını oluşturmak için program yaptıklarını belirterek, öğrencilerin aldıkları dersleri uygulama imkanı bulduğunu söyledi.
     Şirinkan, "Öğrencilerimize kısa süreliğine de olsa o duyguları yaşamak için böyle bir çalışma yaptık. Tekerlekli sandalyeyle, refakatçi yardımıyla basketbol oynadılar, maç yaptılar. Görme engelliler de zilli topla oynayacak" diye konuştu.
     Öğrencilerden Serhat Çeçiroğlu da engellilerin yerine empati kurduklarını ifade ederek, onların evde kalmamaları, dışarıya çıkıp sosyal aktivitelere katılmalarını sağlamak ve öz güven aşılamak için tekerlekli sandalyeyle basketbol oynadıklarını belirtti.
     Engellilerin de her zaman birinci planda olması gerektiğini vurgulayan Çeçiroğlu, şunları kaydetti:
     "Engelliler de futbol, basketbol oynayabilir, koşabilir. Biz bu mesajı vermeye çalıştık. Hakikaten engelli olmak çok zor. Biz bir nevi de olsa onları ev hapsinden çıkarıp, dışarı çıkmasını sağlamak istedik. Engellilerimizi hayata bağlamak istiyoruz. Bunu sporla yapmaya çalıştık."
     Yunus Emre Çingöz de farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, "Ülkemizde 2 milyon engelli var. Ailelerini de katarsak Türkiye nüfusunun her iki kişiden birisi engelli diyebiliriz. Bir günlüğüne engelli olduk, onların ruh halini yaşamaya çalıştık" dedi.
     Esra Toraman ise engellilerin nasıl zorluklarla yaşadıklarına şahit olduklarını ifade ederek, "Koltuk değnekleriyle futbol oynamaya çalıştık. Gerçekten çok zor. Uzaktan bakıldığı gibi değil" diye konuştu.
     Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, toplumsal sorunların aşılmasında en önemli eksikliğin empati kültürünün toplumda henüz yer etmemiş olmasından kaynaklandığını vurguladı.
     Bu çalışmayı anlamlı bulduğunu belirten Efe, "Eğitim camiasından başlamış olması çok önemli. Çünkü takdir edersiniz ki bütün engellerin aşılmasında eğitim çok önemli. Eğitim camiasından başlayan bu seferberliğin, toplumun diğer katmanlarına yayılmasında çok etkili olacaktır" dedi.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Üniversite öğrencileri, bir günlüğüne engelli oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER