Ünyede atık kağıt geri dönüşüm projesi

Ünyede atık kağıt geri dönüşüm projesi


ORDU (A.A) - Ünye Adnan Menderes Ticaret Meslek Lisesi Fatih Sultan Mehmet İzci Ocağı ve Çevre Kulübü atık kağıtların geri kazanılması için geri dönüşüm projesi başlattı.
     Proje Öğretmeni Ceyhan Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile israf edilen atık kağıdın geri dönüşümle tekrar kullanılacağını ve ziyan edilmemesi gerektiğini söyledi.
     Öğrenciler ve vatandaşların atık kağıt konusunda daha duyarlı olması çağrısı yapan ve projelerine destek isteyen Keskin, şunları kaydetti:
     1 ton kağıt için yetişmiş 17 ağaç kesiliyor. 1 ton kağıt üretimi için yurt dışında bin dolar karşılığında selüloz ithalatı yapılıyor. Buna karşılık atık kağıdın tekrar kağıda dönüşmesinden ağaç ve döviz kaybı olmuyor. Hava, su kirliliği önleniyor. Enerjiden yüzde 60-70 arasında kazanç sağlanıyor. Avrupada ve dünyanın birçok ülkesinde kullanılan kağıdın yüzde 70den fazlası geri dönüştürülüyor. Küçük bir hesapla, her öğrenci devletin dağıttığı kitapları yıl sonunda iade etse kişi başı en az 5 kilodan 600 kişilik bir okulda 3 ton kağıt geri döner ve bu da en az 3 bin dolar demektir. Sadece Ünyede 20 binden fazla öğrenci var. 20 bini 5 kilo ile çarparsak 100 ton kağıt elde edilmiş olur. Buna karton, koli, gazete ve defterler eklenirse elde edilen rakam daha da yukarı çıkar. Ünyede ve diğer illerde atık kâğıtların geri dönüşümü ile ilgili olarak öğrencilerin ve vatandaşların daha duyarlı olmasını bekliyoruz.
     Keskin, Her gün bir kapak, ayda bir sandalye kampanyası ile mavi kapakları toplayıp tekerlekli sandalye alma projesinin de devam ettiğini hatırlatarak, 600 öğrenciden günde 1 kapak, ayda 12 bin kapak yapar. Bu çalışmalarımız tüm Ünye içindir. Diğer okullardan ya da halktan katılım yapmak isteyenleri bekliyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Hacer Öztürk
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Ünyede atık kağıt geri dönüşüm projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER