Vali Yılmaz, Hacılar Höyüğü ve Kibyra

Vali Yılmaz, Hacılar Höyüğü ve Kibyra Antik Kentini gezdi -Vali Nurettin Yılmaz: -Sagalassos ve Kibyra antik kentleri, Burdurun en değerli hazineleri arasında yer alıyor


BURDUR (A.A) - Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Sagalassos ve Kibyra antik kentleri, Burdurun en değerli hazineleri arasında yer alıyor dedi.
     Vali Yılmaz, Gölhisar ilçesindeki gladyatörler şehri Kibyra Antik Kenti ile Hacılar köyündeki Hacılar kazılarını ziyaret etti. İlk ziyaretini Kibyra Antik Kentine yapan Vali Yılmaz, burada kazı başkanı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğrudan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
     Kentteki stadyum, müzik evi, meclis binası, adalet sarayı ile 1700 yıllık ve yüzde 95i sağlam olan 560 metrekarelik mozaiği inceleyen Vali Yılmaz, Burdurun tarihi bakımından zengin bir il olduğunu belirtti. Antik kentten çok etkilendiğini ifade eden Yılmaz, Sagalassos ve Kibyra antik kentleri, Burdurun en değerli hazineleri arasında yer alıyor. Kibyra dünyanın imrenip kıskanacağı tarihi bir zenginliğe sahip. Özellikle mozaik beni çok etkiledi. Dünyanın tek örneği bir tiyatromuz var. Ayrıca buradaki kirli ve atık su kanalları da çok sistemli bir şekilde yapılmış dedi.
     Türkiyenin çok değerli arkeologlar yetiştirdiğini ve Kibyra kazı ekibinin Türklerden oluştuğunu kaydeden Yılmaz, bunun onur ve övünç kaynağı olduğunu vurguladı.
     Vali Yılmaz, daha sonra beraberindeki heyet ile Hacılar köyüne giderek, Hacılar Höyüğü kazısında incelemelerde bulundu. Kazı başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsün Umurtaktan bilgi alan Vali Yılmaz, Hacılar Höyüğünün medeniyetin merkezi olduğunu söyledi.
     Hacılarda Anadolunun en ileri teknolojisi ile yapılmış bir şehir ve savunma sisteminin yer aldığına işaret eden Yılmaz, günümüzden 5 bin yıl önce yaşayan insanların ilk örgütlenmelerinin burada olmasının heyecan verici olduğunu dile getirdi.
     Kazı alanın korunması ile ilgili çalışmanın yapıldığını fakat yeterli olmadığına dikkat çeken Vali Yılmaz, Burada bir kamulaştırma sorunu var. Bunları yerinde gördük. Bunlar için gerekli çalışmaları yapacağız. Burdurun güzelliklerini herkese tanıtacağız diye konuştu.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Vali Yılmaz, Hacılar Höyüğü ve Kibyra Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER