Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma

Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri -Başbakan Yardımcısı Atalay: "Eğer bugün biz şu dönemde, 11 yıllık iktidarımızda şu ifadeleri kullanıyorsak; bugün devlet tarihiyle barıştı, devlet milletiyle barıştı, bunlar da Üs


KONYA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Biz öz güveni ve dik duruşu, yalın bir cümleyle, keskin bir cümleyle söylüyorum; Üstaddan öğrendik. Özellikle muhafazakar kesim, dindar kesim, öz güveni ondan öğrendi. Müthiş bir öz güveni vardı" dedi.
     Atalay, bir otelde düzenlenen "Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri"nin açılış töreninde, programın Konyaya çok yakıştığını söyledi.
     Hiçbir düşünce adamına, hiç bir dava adamına bu kadar kapsamlı bir program yapılmadığını belirten Atalay, Türkiyede her düşünce insanının Necip Fazıl Kısakürekten etkilendiğini ifade etti.
     Her kesimden insanın biraz; muhafazakar, dindar, milliyetçi kesimin ise daha fazla Kısakürekten etkilendiğinin altını çizen Atalay, "Türkiyede haysiyetli, diri, dirençli, yiğit, seviyeli düşünce adamı kim varsa, Üstaddan mutlaka etkilenmiştir. Çünkü o dönemin yazanları, çizenlerini, edebiyat çevresini, düşünce çevrelerini gayet iyi biliyoruz. Her şeyden önce o, hayatımıza seviye getirdi. Üslup, estetik, cesaretli ifade, öz güvenli duruş, bu kavramlar kolay gelmedi bizim hayatımıza" diye konuştu.
     Kendilerini bugünlere taşıyan cesaretli, öz güvenli duruşları Kısaküreki tanıdıkları dönemlerde edindiklerini vurgulayan Atalay, "Bugünkü dik duruşun, cesaretin büyük kısmını, her alanda, siyaset alanında, düşünce alanında en çok Necip Fazıl Kısakürekten öğrendik" ifadesini kullandı.
    
     -"Devlet tarihiyle, milletiyle barıştı"-
    
     Necip Fazıl Kısakürekin 1940lı yıllardan itibaren her dalda bütün kuşakları etkilediğini anlatan Atalay, şunları kaydetti:
     "Ben Üstadın üç kuşağı etkilediğini düşünürüm. O dönemde 40lı yıllardan başlayarak vefatına kadar üç kuşağı çok ciddi şekilde etkilediğini düşünürüm. Türkiyede genel manada tarih bilincinde Üstadın rolü çok fazladır. Eğer bugün biz şu dönemde, 11 yıllık iktidarımızda şu ifadeleri kullanıyorsak; bugün devlet tarihiyle barıştı, devlet milletiyle barıştı, bunlar da Üstadın katkısı çoktur. Çile erbabı onunla yetişti. Hayata derinlemesine bakan, tarihiyle muhasebesini yapan, geleceğe donanımla yürüyen çile erbabı Üstadla yetişti. Hangi kesimden olursa olsun her kesim ondan faydalandı. Her yerde seviye gösterenler, Üstadın açtığı o seviyeden, o yoldan geçti. Bunu söyleyebiliriz."
    
     -"Bizim düşünce mimarımızdır"-
    
     Atalay, Türkiyede toplumun ve devletin değiştiğine dikkati çekerek, tarihiyle, milletiyle barışan bir devletin olduğuna işaret etti.
     "O günler yaşanmasaydı, Üstadlar ve ona benzer isimler, yol açıcılar olmasaydı; bu değişiklik olmazdı. Onun için bizim düşünce mimarımızdır diyorum Üstad için. Bugünleri yaşıyorsak, çok kişinin emeği geçmiştir" diyen Atalay, şöyle devam etti:
     "Geçmişte yol açanlar, emek verenler, insan yetiştirenler, hepsinin birikimiyle bugün geldiğimiz bir yer, başarı varsa; bütün bunların birikimidir. Biz 2023ü planlıyoruz, çok farklı bir Türkiye olarak hamd olsun. O planlamayı yapan bir kabinenin üyesi olarak sizin aranızdayım. 2023de farklı bir Türkiye olacak. Bugünden çok daha büyük, çok daha farklı, çok daha ileri, çok daha güçlü olacak inşallah. Devir öz güven devri. Biz öz güveni ve dik duruşu, yalın bir cümleyle, keskin bir cümleyle söylüyorum; Üstaddan öğrendik. Özellikle muhafazakar kesim, dindar kesim, öz güveni ondan öğrendi. Müthiş bir öz güveni vardı."
     Atalaya konuşmasının ardından, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan tarafından Kısakürekin kitapları hediye edildi.
     Törene, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya milletvekilleri, Eski Tarım Bakanı Sami Güçlü, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Metin Bolat
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER