Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma

Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri -Etkinlikler kapsamında "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferanslarının ikinci gününde Yrd. Doç. Dr. Harmancı, Kısakürekin "Hikayelerim" kitabını anlatan sunum yaptı


KONYA (A.A) - Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferanslarının ikinci gününde Yrd. Doç. Dr. Abdullah Harmancı, Kısakürekin "Hikayelerim" isimli kitabını anlatan sunum yaptı.
     Harmancı, Aziziye Kültür Merkezinde Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından organize edilen konferansta, Necip Fazıl Kısakürekin önemli edebiyatçılar yetiştirdiğini söyledi.
     Kısakürekin 1928 yılına kadar öykü yazmadığını belirten Harmancı, şöyle devam etti:
     "Peyami Safanın Cumhuriyet Gazetesinde sanat sayfasını yönetirken kendisinden öykü istemesi üzerine 8 tane öykü yazmış. Bu 8 hikaye, Türk hikayesini yenilemiştir. Bu 8 öykü ve ikinci kitabında yer alacak olan öyküler, Türk hikayesinde metafizik bir açılım gerçekleştirmiştir. 1928den 1971e kadar 43 yılda 53 öykü yazmış ve 3 öykü kitabı çıkarmıştır. Bu 53 öykünün yarısı Türk öykücülük tarihi bakımından önemli eserlerdir. 1970 yılına kadar Necip Fazılın öykücülüğünden bahseden hiçbir yazı bulunmuyor. 37 yıl boyunca Türk edebiyatı Necip Fazılı adeta unutmuş."
    
     -"Sanat mozaiğine ekstra bir renk katmıştır"-
    
     Harmancı, Kısakürekin eserlerinde deneme yazarı gibi düşüncelerini aktarmaktan da çekinmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     "Necip Fazıl, şaşırtıcı sonları sever. Klasik hikayeler anlatır. Olay öyküleri anlatır. Onun öykülerini çok değerli yapan anlatımıdır, dilidir. Necip Fazıl büyük şair, fikir adamı, tiyatro ve roman yazarı, sanatçı kişiliğinin gereği olarak öykü de yazmıştır. Öykü yazmış olmasıyla sanat mozaiğine ekstra bir renk katmıştır. Ancak bu ekstra rengi ilave etmese de onun sanat mozaiği; canlılığından, çeşitliliğinden, parlaklığından bir şey kaybetmiş olmazdı. Çünkü asıl olan onun sanatçı dehasıydı."
     Konferansa, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
     "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferansları 26 Mayısa kadar devam edecek.
    
     Muhabir: Sinan Polat / İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER