Velilere karne uyarısı

Velilere karne uyarısı -Şahinbey Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Tokmak: -Karne başkalarına karşı bir övünme ya da utanma nedeni olmamalıdır. Unutmayın çocuğunuz, sizin için değil öncelikle kendisi için çalışmalıdır -Ka


GAZİANTEP (A.A) - Orhan Çiçek - Gaziantep Şahinbey Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Tokmak, karne konusunda velileri uyararak, Karne başkalarına karşı bir övünme ya da utanma nedeni olmamalıdır. Unutmayın çocuğunuz, sizin için değil öncelikle kendisi için çalışmalıdır dedi.
     Tokmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısa süre sonra okulların tatile gireceğini anımsatarak, velileri karne beklentisinin sardığını söyledi.
     Karne gününde çocuğa doğru mesajlar vermenin büyük önem taşıdığını ifade eden Tokmak, karnede notları düşükse genellikle bu durumdan öğrencinin sorumlu tutulduğuna dikkati çekerek, Çocuk eleştirilir, suçlanır. Oysa yapılması gereken, karnedeki düşük notların nedenlerinin ana-baba-çocuk üçgeninde değerlendirilmesidir. Değerlendirmeyi buna göre yaparsak göreceğiz ki karne biraz da bizim karnemiz dedi.
     Anne-babaya, çocuklarını sevdiklerini söz ve davranışlarıyla göstermelerini tavsiye eden Tokmak, şunları söyledi:
     Çocukların başarısının, başka çocuklarla özellikle kardeşiyle, komşularla veya yakın akrabalar ile kıyaslanmaması gerek. Başarılı bir çocuğa sahip olmaktan çok, sağlıklı ve uyumlu bir çocuğa sahip olmanın önemli olduğu unutulmamalıdır. Karne başkalarına karşı bir övünme ya da utanma nedeni olmamalıdır. Bu karneyle bizi konu komşuya rezil ettin, Ben de şöyle göğsümü gere gere çocuğumun karnesini dosta düşmana gösteremeyecek miyim- gibi ifadeler, çocuğun kişiliğini zedeler. Unutmayın çocuğunuz, sizin için değil öncelikle kendisi için çalışmalıdır.
    
     -Ödül ve teşvik-
    
     Karnenin, çocuğun kişiliğinin bütününe yönelik bir değerlendirme aracı olmaması gerektiğini ifade eden Tokmak, karnesi çok iyi çocuklar ödüllendirilirken karnesi daha az parlak çocukların da teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
     Çocuğa, elde edilen sonuç kadar gösterilen çabanın önemli olduğu mesajı verilmesi gerektiğini vurgulayan Tokmak, Genelde karnedeki zayıfı gören ebeveynler Nedir bu zayıflar, biz sana emek veriyor, para harcıyoruz gibi yaklaşımda bulunuyor. Bu çok yanlış bir tutum. Velinin, çocuğuyla Bu dersin zayıf, bunu nasıl düzeltebiliriz, neler yapmalıyız şeklinde konuşması gerekiyor. Aksi tutum çoğun duygularını bastırmasına neden olur ve çocuk ters kimlik geliştirir dedi.
     Tokmak, karnenin çocuğun tüm performansını yansıtmayacağını, her çocuğun başarılı olabileceği yönler bulunduğunu, bu yönleri açığa çıkarmanın ailenin ve eğitim sisteminin görevi olduğunu dile getirdi.
     Ebeveynlere, çocuklarıyla karneleri hakkında başkalarının yanında konuşmamaları ve sağlıklı bir değerlendirme yapabilmeleri için zaman ayırmalarını tavsiye eden Tokmak, şunları kaydetti:
     Karneyi çocuğunuzu azarlamak veya küçük düşürmek için bir araç olarak kullanmayınız. Aldığı notlardan çocuğunuzun memnun olup olmadığını, başarısını artırmak için neler yapılabileceğini çocuğunuza sorun. Çocuğunuzun gelecek döneme ilişkin hedeflerini dinleyin, olumlu bulduklarınızı destekleyin. Karnedeki kırık notlarla ilgili konuşurken çocuğunuzu tahrip etmeyiniz.
     Mehmet Tokmak, çocuğun karnesinin iyi olabilmesi için öncelikle çalışma alışkanlığı kazanması, evde çalışabileceği ortamın olması, sorumluluk duygusunun yerleşmesi ve duygusal sorunların yoğun olmaması gerektiğini belirtti. Tokmak, Eğer bu dört faktör iyi değerlendirilirse başarılı olma olasılığı artar. Unutulmamalıdır ki karne zekayı gösteren bir belge değil, ne kadar çalışıldığını gösteren bir belgedir diye konuştu.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Velilere karne uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER