Yalovada 7 gün 7 gece sema

Yalovada 7 gün 7 gece sema etkinliği başladı


YALOVA (A.A) - Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubunun (TÜMATA), Termal ilçesinde düzenlediği 7 Gün 7 Gece Sema etkinliği başladı.
     Termaldeki Rasim Mutlu Kültür Merkezinde yapılan sema etkinliğine bu yıl ABD, Avusturya, Almanya, İsviçre, İspanya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Hollanda, Belçika, Japonya, İran gibi birçok ülkeden 100e yakın kişi katılıyor. Etkinliğe katılanlar tasavvuf musikisi, kasideler ve rubailer eşliğinde semaya duruyor.
     TÜMATA kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mevlana Celaleddin Ruminin hayat tarzını örnek aldıklarını ve etkinlikleri bu doğrultuda düzenlediklerini söyledi. Güvenç, Bu sene geçen senelerde olduğu gibi Hz. Mevlana geleneğine bağlı olarak 7 gün 7 gece semaya niyet ettik. Geçen yıl 66 gün 66 gece, ondan önceki seneler 3 defa 40 gün 40 gece, birçok kez de 3 gün 3 gece bu mekanda sema imkanı oldu dedi.
     Sema etkinliğini 2001 yılında İsviçrede başlattıklarını kaydeden Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Hz. Mevlana zamanında Ahmet Eflaki tarafından yazılan Ariflerin Menkıbeleri isimli eserde Hz. Mevlananın sayısız kez 3 gün 3 gece, bir defa 16 gün 16 gece, 3 defa da 40 gün 40 gece sema yaptığı yazılır. Biz bu literatürün doğru olduğuna inanıyoruz. Bundan 13 sene önce İsviçre Zürihte bu konuda sohbet olduğunda, Hz. Mevlana zamanında yapılan sema acaba bugün tekrar mümkün olur mu- sorusuyla arkadaşla birlikte ilk kez 3 gün 3 gece sema yaptık. Buna birçok insan katıldı. Sema durmadı, semazenler değişti. Müzik durmadı, müzisyenler değişti. Daha sonra İsviçre, Avusturya, Almanya İspanya ve Türkiyede semalar yapıldı.
     Bu yıla kadar 19 kez sema etkinliği düzenlendiğini belirten Güvenç, Bu zamana kadar etkinliklerimize 62 ülkeden sayısız insan geldi, geliyor. Bu, Hz. Mevlananın çağrısına cevap vermektir. Buna saygı duymaktır diye konuştu.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan/Harun Kaymaz
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yalovada 7 gün 7 gece sema Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER