Yalova İl Genel Meclisi toplantısı

Yalova İl Genel Meclisi toplantısı


YALOVA (A.A) - Yalovanın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı özel hükümlerinin Çevre Düzeni Planına işlenmesini görüşen İl Genel Meclisi üyeleri, konunun Tema Vakfının hükümlerin iptali için açtığı davanın sonucundan sonra meclis gündemine gelmesini kararlaştırdı.
     Yalova İl Genel Meclisi haziran ayı 4üncü birleşimi Ali Rıza Alkış başkanlığında, İl Özel İdare Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
     Toplantıda Gökçe Barajı özel hükümlerinin Çevre Düzeni Planına işlenmesi teklifi görüşüldü. Konuyla ilgili ilk olarak söz alan Meclis Başkanı Alkış, özel hükümlerle ilgili 2010 yılından bu yana yaşanan süreç hakkında bilgi verdi. Ardından İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor okundu.
     Raporda şu ifadelere yer verildi:
     Gökçe Barajı havzası özel hükümlerinin hem su kirliliği kontrol yönetmeliğine hem Çevre Düzeni Plan hükümlerine aykırılık teşkil ettiği düşünüldüğünden bu husustaki tereddütlerin giderilmesi için Bayındırlık ve İskan Bakanlığının genelgesi gereği imar bakımından Bayındırlık ve İskan Bakanlığından, çevre açısından Çevre ve Orman Bakanlığından görüş istenmesi, ayrıca ileriki yıllarda su ihtiyacının karşılanması için baraj kapasitesinin artırılması suretiyle su havzasının genişletilmesi durumunda korunması gereken mesafeler konusunda bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı hususunda DSİden görüş istenmesi, alınan görüşler sonrasında konunun bir rapor halinde meclise sunulması kararlaştırılmış. İstenen bilgiler hakkında ilgili kurumlarca cevap alınmış ama TEMA Vakfı tarafından özel hükümlerle ilgili Bursa 3. İdare Mahkemesi-ne açılan iptal davasının süreci halen devam etmekte olup dava sonuçlandıktan konunun meclisin gündemine alınmasının doğru olacağı görüş ve kanaatiyle bu rapor hazırlanmıştır.
     Daha sonra söz alan CHPli meclis üyesi Altuğ Doğan, özel hükümlerle Çevre Düzeni Planı hükümlerinin Termal yerleşkesine ait bölümlerde uyuşmadığı orta olduğunu söyledi. Doğan, Yeni yapılaşmaya izin verilerek yapı yoğunluğunu arttırdığı, böylelikle koruma bantları içerisinde özel hükümlerle yeni yapılaşmaların sağlandığı, dolayısıyla özel hükümlerle bu alanda yoğunluğun arttırılması ve inşaat alanlarının öngörülmesi su kontrol yönetmeliğine aykırıdır diye konuştu.
     Ardından diğer meclis üyeleri de görüşlerini sundu. Daha sonra Ali Rıza Alkış, konunun komisyon raporları doğrultusunda mahkeme kararından sonra yeniden meclis gündemine gelmesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Çevre Düzeni Planı düzenleme yetkisinin meclislerde mi yoksa bakanlığa mı ait olduğu hakkında görüş sorulmasını oylamaya sundu. Teklif oy çokluğuyla kabul edildi.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Burak Akay
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Yalova İl Genel Meclisi toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER