Yalova Üniversitesi, nükleer enerji mühendisleri yetiştirecek

Yalova Üniversitesi, nükleer enerji mühendisleri yetiştirecek -Üniversite bünyesinde Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü kurulması hazırlıkları kapsamında 23 Mayısta çalıştay yapılacak


YALOVA (A.A) - Yalova Üniversitesinde (YAÜ), Türkiyede nükleer enerji alanında yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması hazırlıkları kapsamında, Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü kurulmasına yönelik çalıştay yapılacak.
     Rektör Prof. Dr. Niyazi Eruslu, gazetecilere yaptığı açıklamada, nükleer enerji konusunda çalışma başlattıklarını bildirdi.
     Türkiyede nükleer enerji çalışmalarının hızlandığını ve bu alanda yetişmiş eleman ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Eruslu, söz konusu ihtiyacın giderilmesi amacıyla Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü kurma girişimlerinde bulunduklarını belirtti.
     Eruslu, bölümün kurulması hazırlıkları doğrultusunda 23 Mayısta, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlunun da katılımıyla Toryum Nadir Toprak Elementi Çalıştayını düzenleyecekleri bilgisini verdi.
    
     -Türkiyede nükleer enerji mühendisliği gelişecek-
    
     Çalıştayın, Türkiyedeki nükleer enerji çalışmaları için önemli olduğunu vurgulayan Eruslu, şöyle devam etti:
     Toryum, nükleer enerjinin ham maddelerinden biridir. Dolayısıyla Türkiyede toryum üzerinde çalışan kişileri, çalıştayda bir araya getireceğiz. Türkiyede nükleer enerji mühendisliği gelişecek. Çünkü 3 büyük santral yapılıyor. Toryum da buna paralel bir konu. Toryum, daha düşük radyasyon yayan ve az problemi olan bir madde. Türkiye, dünyadaki en büyük toryum rezervlerine sahip 3üncü ülke. Bundan dolayı Türkiyenin bu konuda önü açık.
     Türkiyenin nükleer enerji konusunda hazır hale gelmesi için çalışıyoruz. YAÜde Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü açılması, ülkemize büyük katkılar sağlayacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin açıklamalarından, Türkiyenin nükleer enerji hedefinin, Akkuyu ve Sinoptaki santrallerle sınırlı olmadığı, en az 20 nükleer enerji reaktörünün 2030a kadar devreye alınmasının hedeflendiği anlaşılıyor. Türkiyede nükleer konularda eğitim görmüş, lisans ve lisansüstü derecelere sahip önemli sayıda Türk nükleer enerji mühendisi ihtiyacı olduğu ortadadır. Üniversitelerimizin, nükleer enerji mühendisliği eğitimi veren birimlerinin yetersiz olduğu da açıktır.
     Prof. Dr. Eruslu, nükleer enerji mühendisliği eğitiminde planlama, uzun süreli vizyon ortaya konulması ve eğitim seferberliğine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Harun Kaymaz / Sedat Gök
     Yayıncı: Kamuran Akkuş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER