Yapay tohumlama ile sağlıklı arı kolonileri

Yapay tohumlama ile sağlıklı arı kolonileri yetiştirilecek -Muğlada yapay tohumlama tekniği kullanılarak hastalıklara karşı dirençli ve agresif davranışı olmayan arı kolonileri yetiştirme projesi yürütülüyor -Namık Kemal Üniversitesi


MUĞLA (A.A) - Muğlada yapay tohumlama tekniği kullanılarak hastalıklara karşı dirençli ve agresif davranışı olmayan arı kolonileri yetiştirme projesi yürütülüyor.
     Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Namık Kemal Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Muğla Gıda Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğünün ortak projesi olan Muğla Bal Arısının Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Direnç Geliştirmesi projesi kapsamında, Muğla arısının hastalıklara karşı direnç geliştirmesi ve insanlara saldırmayan arı kolonisi yetiştirilmesi hedefleniyor.
     Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastalıklara karşı direnci yüksek arı kolonileri yetiştirilmesinin Muğla balının kalitesini artıracağını söyledi.
     Hastalıklara karşı kullanılan ilaçların arının bağışıklık sistemine olumsuz etki yaptığını, ürünlerdeki ilaç kalıntıların insan sağlığına da olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Oskay, Doğada bal arısı kolonilerindeki ana arı ve erkek arı rastgele çiftleşmektedir. Yapay tohumlama tekniği ile üstün özellikleri olan kovanları belirleyerek ana arı yetiştiriyoruz. Kovanlardaki erkek arıların spermlerini toplayarak laboratuvar koşullarında ana arıların döllenmesini sağlıyoruz dedi.
     Hastalıklara karşı direnci yüksek damızlık ana arı yetiştirilmesi sayesinde kimyasal madde kullanmak zorunda kalınmayacağını dile getiren Oskay, Proje kapsamında 225 koloni seçildi. Arıların Muğla arısı olduğunun genetik tanımlaması, ODTÜ Biyoloji Bölümünde yapıldı. Proje için Muğla dışına çıkmamış işletmelerdeki koloniler seçildi. Kolonilere çeşitli testler uygulandıktan sonra erkek arılar kafeslere konularak laboratuvar ortamına getirildi diye konuştu.
    
     -Proje hem üreticinin hem de tüketicinin yararına olacak-
    
     Devrim Oskay, Muğlanın turistik bir bölge olduğunu, bu nedenle arı sokmalarının önüne geçilmesi için davranış bakımından fazla agresif olmayan arıların seçildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Laboratuvar ortamında şırınga yardımıyla erkek arılardan alınan spermler, yapay tohumlama tekniği kullanılarak ana arılara enjekte edildi. Ana arılar daha sonra numaralandırılarak yumurtlamaya hazır olacakları kovanlara yerleştirildi. Yapay tohumlama tekniği ile koloni oluşturma işlemi, 3 yıl boyunca devam edecek. Böylece elimizdeki 200 kovanın yüzde 95inin sağlık bakımından en üst düzeyde olmasını hedefliyoruz. Kolonileri daha sora birlik yoluyla üreticilerimize dağıtacağız. Proje ile önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı arı kolonileri ve daha sağlıklı bal elde edeceğiz. Bu da, hem üreticinin hem de tüketicinin yararına olacak.
     Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ise, yapılan ıslah çalışmalarının sonucunun normal şartlarda 5 yıl sonra alındığını, ancak projeyi 3 yılda tamamlamayı planladıklarını anlattı.
     Projenin öncelikle Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığını ortadan kaldıracağını, ayrıca balın kalitesi ile veriminin artmasına da katkı sağlayacağını dile getiren Şahin, Türkiye için örnek olabilecek proje için herkesin bize yardımcı olmasını istiyoruz dedi.
     (UCR-HS-TNC)
<< Önceki Haber Yapay tohumlama ile sağlıklı arı kolonileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER