Yaralı kuşlar, hayvanat bahçesinde rehabilite ediliyor

Yaralı kuşlar, hayvanat bahçesinde rehabilite ediliyor -Büyük bölümünde adeta çöl ikliminin hüküm sürdüğü Konya Ovasında çeşitli nedenlerle yaralanan, çoğunluğunu yırtıcıların oluşturduğu kuşlar, Karatay Hayvanat Bahçesinde rehabi


KONYA (A.A) - İbrahim Yozoğlu - Büyük bölümünde adeta çöl ikliminin hüküm sürdüğü Konya Ovasında çeşitli nedenlerle yaralanan, çoğunluğunu yırtıcıların oluşturduğu kuşlar, Karatay Hayvanat Bahçesinde rehabilite edildikten sonra doğal yaşam alanlarına bırakılıyor.
     Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesi Müdürü Mehmet Ali Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu hayvanat bahçesinin; çok geniş bir alanı kaplayan, uçsuz bucaksız düzlüklerin yer aldığı Konya Kapalı Havzasında, yaralı hayvanların rehabilitasyon merkezi işlevini de gördüğünü söyledi.
     Can, adeta çöl ikliminin hüküm sürdüğü bölgede "kolay av" olabilen hayvanların, insan unsuru başta olmak üzere çeşitli nedenlerle yaralanabildiğini; bunların, kurumlar, dernekler ya da duyarlı vatandaşlarca kendilerine getirildiğini anlattı.
     Bu hayvanların tedavilerinin, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi ile Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesinde yapıldığını belirten Can, "Kartal, şahin, doğan, atmaca, kerkenez gibi yırtıcı kuşlar başta olmak üzere pelikan, leylek, kurt, tilki gibi hayvanlar, bize getiriliyor. Hayvan Hastanesinde ve bizim bünyemizdeki veterinerlerce tedavilerini yapıyoruz. Biz elimizden gelen her imkanı seferber ediyoruz. Tedavilerimizde yüzde 80-90 oranında başarı sağlıyoruz. Tedavileri yapılan bu hayvanları, hayvanat bahçemizde; adaptasyon problemi olmadan doğaya dönebilmeleri ve yaşamlarını aynı şekilde devam ettirebilmeleri için rehabilite ediyoruz" dedi.
    
     -En çok yaralı şahin geldi-
    
     Can, rehabilitasyon süreçlerinin ardından bugüne kadar çok sayıda kuşu yeniden doğal yaşam ortamlarıyla buluşturduklarını, bunların çoğunluğunu ise şahinlerin oluşturduğunu anlattı.
     Mehmet Ali Can, kent yakınlarındaki Altınapa Baraj Gölüne tedavisi yapıldıktan sonra bırakılan bir pelikan grubu da oluşturduklarını anlattı.
     Pelikanların bir süre orada kaldıktan sonra doğal yaşam alanlarına gittiklerini aktaran Can, "Bu kuşlar çoğu göçmen kuşlardır. Yaralanan kuşları, tedavi ediyoruz ve o kuşun göç mevsimi geldiğinde gelen göçmen kuşlarıyla birlikte gitmesi için göç yollarına götürüyoruz" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Yaralı kuşlar, hayvanat bahçesinde rehabilite ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER