Yaşlılar Haftası

Yaşlılar Haftası -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Kocaoğlu: Düşkününe, ihtiyacı olan kişilere yardım etmenin bizim geleneklerimiz içinde çok önemli bir yeri var. Yaşlılarımıza toplumdan ayr


İZMİR (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Düşkününe, ihtiyacı olan kişilere yardım etmenin bizim geleneklerimiz içinde çok önemli bir yeri var. Yaşlılarımıza toplumdan ayrı bir yerde bakma yerine, toplumla iç içe tutarak bu kültürümüzü gelecek nesillere aktarmalıyız dedi.
     Kocaoğlu, Yaşlılar Haftası etkinlikleri kapsamında İzmir Valiliği himayesinde Konak Belediyesinin destekleriyle Ege Geriatri Derneği tarafından düzenlenen İzmir 6. İleri Yaş Sempozyumu açılışında yaptığı konuşmada, ileri yaş düzeyinde olanlarla, gençleri bir arada tutarak kuşaklararası dayanışmanın sağlanması gerektiğini söyledi.
     Türkiyede nüfusun hızla yaşlandığını kaydeden Yaşar Kocaoğlu, asıl tehlikenin gittikçe bireyselleşen bir aile yapısı olduğunu belirtti.
     AB ülkelerinde yüzde 15 olan bireysel yaşayan nüfus oranının Türkiyede yüzde 6 olduğuna işaret eden Kocaoğlu, sürekli artan bu oranın önüne kuşaklararası dayanışmayla geçilebileceğine dikkati çekti.
     Kocaoğlu, Olgun ve yetişkin insanlar ile gençlerimizi mutlaka bir arada tutmalıyız. Toplumda kültür aktarımını başka türlü yapamayız. Kültür aktarımını yapmadığımız takdirde insanlarımız gittikçe bireyselleşecek ve aile bütünlüğü ortadan kalkacak. Bizim için en büyük tehlike bu. Düşkününe, ihtiyacı olan kişilere yardım etmenin bizim geleneklerimiz içinde çok önemli bir yeri var. Yaşlılarımıza toplumdan ayrı bir yerde bakma yerine, toplumla iç içe tutarak bu kültürümüzü gelecek nesillere aktarmalıyız dedi
     Bireyselleşmenin önüne geçmek için gençlerle ileri yaş grubunu bir arada tutmanın önemli olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, şunları söyledi:
     Kurum bakımını büyük sitelerde, şehir dışında sessiz ormanlık alanlarda, deniz kenarındaki tatil sitelerinde vermeyi onlara hediye gibi görüyoruz. Aslında onlar bundan hiç hoşnut değil. Yaşlılarımızın, özürlülerimizin, gençlerimizin bundan hoşnut olduğunu söyleyemeyiz. Bunun yerine kuşaklararası dayanışmayı öne çıkaracak bir yapı sağlıyoruz. Belli bir yaşa gelmiş insanlarımızı kuşatılmış bölgelerde tutma yerine, bulunduğu çevreden koparılmadan, bulundukları ortamda bakımlarını üstleniyoruz.
     Kocaoğlu, Türkiyede 65 artı yaş grubundaki nüfusun yüzde 11inin tek başına yaşadığını, bu oranın kadınlarda yüzde 21e çıktığını vurgulayarak, Kadınlarımız tek başına yaşamayı herhalde daha iyi beceriyorlar. Erkeklerde yüzde 5,6 olan tek başına yaşama oranı giderek artıyor diye konuştu.
     Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Zekeriya Ertaş da kurum bakımı denince akla huzur evlerinin geldiğini belirterek, yaşlıları kendi sosyal çevrelerinde bakmayı hedeflediklerini söyledi.
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da 60 yaşında birinin huzurevine yerleşmesini doğru bulmadığını ifade ederek, 60 yaş, huzur evine girmek çok küçük bir yaş. 28-30 yıldır huzur evinde olanlar var. Bu çok acı bir şey. 60 yaşında bir insana yaşlı demek doğru olmaz dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Yaşlılar Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER